Vágólapra másolva!
Jövő hétfőn - augusztus 25-én - reggel 5 órától demonstrálnak a gazdák Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében: a helyi almatermelők blokád alá veszik az Agrana Magyarország Kft. vásárosnaményi feldolgozó üzemét - jelentette be kedden este Budai Gyula, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) szövetségi igazgatója.
Vágólapra másolva!

Az agrár-érdekképviseleti vezető a vásárosnaményi gazdagyűlést követően jelentette be, hogy ott a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei almatermesztők képviselői döntöttek a blokád megkezdésének pontos időpontjáról. A döntés egyhangúlag történt. A Magosz szövetségi igazgatója beszélt arról is, hogy a gazdagyűlésen részt vettek a megye ellenzéki országgyűlési képviselői is, akik támogatásukról biztosították a tiltakozókat.

Ezt megelőzően a Magosz szövetségi igazgatója a demonstrációt kedden délután bejelentette a helyi rendőrkapitányságon. Így a gazdálkodók a bejelentés szerint augusztus 25. és szeptember 15. között tiltakoznak az ipari vagy más néven léalma - szerintük alacsony - felvásárlási ára miatt.

A szabolcsi almatermesztők tiltakozó akciójukkal azt szeretnék elérni, hogy az ipari alma kilójáért a feldolgozók legalább 30 forintos nettó árat fizessenek.

Budai Gyula utalt arra is, hogy arra kérik Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési minisztert: gyakoroljon nyomást a feldolgozókra, hogy kössenek megállapodást az almatermelőkkel.