Interneten szerződnek a MÁV-ÁBE-sok

Vágólapra másolva!
A már átszerződött MÁV ÁBE-s ügyfelek magasabb éves átlagos díj mellett kötötték meg új kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) szerződésüket, mint tavaly novemberben. Kétharmaduk internetes portálon választott új biztosítót, a Netrisk.hu-n eddig 58 ezren, a Biztositas.hu-n mintegy 23 ezren - tájékoztatták a biztosítási portálok az MTI-t hétfőn.
Vágólapra másolva!

Hétfőn délelőttig az átszerződők száma átlépte a 135 ezret - számolt be Binder István, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) szóvivője az MTI-nek a biztosítóktól és alkuszoktól beérkezett adatokról.

Ismertette, hogy a MÁV biztosítónak bő 160 ezres kgfb-s ügyfélszáma volt, közülük 17 ezer szerződését még az első két negyedévben törölték, díj-nemfizetés miatt. Binder István hangsúlyozta, hogy a 135 ezres átkötötti szám nem végleges, mivel még több biztosítónál nem készült el a végleges összesítés, így az új biztosítót választók száma várhatóan jelentősen magasabb a hétfő délig feldolgozottnál.

A Netrisk.hu-n a 14 biztosító közül a Genertelt a MÁV ügyfeleinek 22 százaléka, a K and H Biztosítót 20 százalékuk választotta, míg a KÖBE az új szerződések 13 százalékát szerezte meg.

A most kötött kötelező biztosítások éves átlagdíja lényegesen magasabb, mint a múlt év novemberében kötött szerződéseké - hívja fel a figyelmet a portál -, az akkori 30 ezer forinttal szemben 46 ezer forint, amit csak részben indokol az olcsó MÁV biztosítások kiesése. A másik meghatározó ok, hogy több biztosítótársaság a novemberi váltási időszakban külön kedvezményeket alkalmaz, amelyek év közben már nem érvényesek. A most biztosítót váltott MÁV ügyfelek jelentős részének ezért novemberben várhatóan ismét érdemes újrakötnie kötelezőjét - fűzik hozzá.

Azoknak a MÁV ügyfeleknek, akik a péntek éjfélkor lejárt határidőt elmulasztották, számolniuk kell azzal, hogy jogi lehetőségük sem lesz az általuk esetleg okozott kárt a MÁV Biztosító Egyesületre hárítani. Bónusz fokozatukat ugyanakkor érvényesíteni tudják leendő új biztosítójuknál, ha a korábbi MÁV kötelező biztosításuk legalább augusztus 15-ig díjrendezett.

A Biztositas.hu alkuszcégnél a határidőt követően napi néhány 100 kötést regisztráltak. A 23 ezer átszerződő közül legtöbben a K and H és a KÖBE ajánlatát választották.

A lemaradó ügyfelek túlnyomó része az alkuszcég szerint valószínűleg külföldi szabadságát töltötte a határidő lejártakor, de bizonyára vannak olyanok is, akik azt gondolják, megvárják majd a III. negyedév végét, és így nem fizetnek dupla díjat kötelezőjükre. Aki így dönt, az téved, mivel a PSZÁF egyesületet megszüntető határozata miatt szerződés nélkülivé válnak, és a vonatkozó szabályozás alapján számukra az új biztosító visszamenőlegesen számlázza majd ki az új szerződés tényleges megkötése és a régi megszűnése közötti időszakra eső díjat.

Azoknak, akik még nem váltottak, fedezetük egyáltalán nem lesz augusztus 15-e és az új szerződés megkötése közötti időszakra. Az ezen időszakban okozott károkat kötelesek saját zsebből megtéríteni, ami a töréskárok esetében a párszázezertől a több tízmillió forintig terjedhet, míg személyi sérülés esetében ennél akár jóval nagyobb összegre is számítani lehet, akár élethosszig tartó járadék fizetésére is.

Különbség van a késők között annak függvényében, hogy befizették-e határidőre a III. negyedéves díjat a MÁV-hoz, vagy sem. Aki fizetett, az megtartja a bónusz fokozatát, aki nem, az A00-ba kerül, illetve ha maluszos volt, akkor azt kapja meg.

A Biztositas.hu információi alapján a legtöbb biztosító, kedvezve az ügyfeleknek, bónuszban küldi ki az első díjas csekket. A biztosítók tervei szerint az ügyfél által nyilatkozott bónusz fokozatot a MÁV ÁBE várhatóan rövidesen elkészülő elektronikus adatszolgáltatásából ellenőrzik majd.