Három helyen folyik az almaháború

Vágólapra másolva!
A szabolcsi almatermelők az Eszat Kft. mátészalkai feldolgozó üzemét is blokád alá veszik hétfőn, ezzel már három helyszínen fognak tiltakozni a megyében az ipari alma alacsony felvásárlási ára ellen - mondta Budai Gyula, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) szövetségi igazgatója pénteken az MTI-nek.
Vágólapra másolva!

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei almatermelők korábban azt jelentették be, hogy blokád alá veszik hétfőn az Agrana-Juice Magyarország Kft. vásárosnaményi és kisvárda-anarcsi telepét. A demonstrációra szeptember 15-ig van lehetőségük.

Szeptember 1-jétől Nyírmadán, a Rauch Hungária Kft. telephelye előtt is tiltakozó akciót terveznek a gazdák.

Fülöp Gergely, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-vel azt közölte pénteken, hogy az egyeztető tárgyalások után három helyszínnél a rendőrség tudomásul vette a bejelentés tervezett helyszínét, míg az Agrana-Juice Magyarország Kft. anarcsi léüzeme előtti terület elfoglalásáról szombaton döntenek.

A demonstráció pontos időpontjáról az almatermelők megbízottai még kedden este, gazdagyűlésen döntöttek, egyhangúlag.

A szabolcsi almatermesztők tiltakozó akciójukkal azt szeretnék elérni, hogy az ipari alma kilójáért a feldolgozók legalább 30 forintos nettó árat fizessenek.

Budai Gyula jelezte, hogy a feldolgozóüzemekbe a blokád ideje alatt nem engedik be az almaszállítmányokat. Ezért arra kérik a helyi almatermelőket, hogy ne szedjék le és ne szállítsák átvételre az almát, mert a szállítmányok nem juthatnak be a feldolgozókhoz a blokád miatt.

Az Agrana-Juice Magyarország Kft. pénteken közölte, hogy az alma átvételét nem kezdi meg augusztus 25-én, és előreláthatólag szeptember 15-ig, illetve a demonstráció időtartamára felfüggeszti azt. A cég az MTI-hez eljuttatott közleményében jelezte: a demonstráció befejezésével azonnal megkezdi a szállító partnerekkel a szerződések átütemezését és ennek megfelelően az átvételt.