Gyengült a forint

Vágólapra másolva!
Előző napi irányzatát kiteljesítve tovább gyengült a forint pénteken. A budapesti bankközi devizapiacon péntek délelőtt 233,30/40 forint volt az euró árfolyama.
Vágólapra másolva!

Csütörtök reggel még 230,70/80-n születtek kötések, az árfolyam délután már 232,40/50 forinton alakult, éjjel - a tengeren túli kereskedésben - stabilan 234 forint lett, de még a 234,50 forintot is megérintette az euró/forint jegyzése. A péntek reggeli mozgások már e komoly gyengülés kisebb korrekcióját jelzik.

A kereskedők továbbra sem tudtak olyan meghatározó okról, ami indokolhatná a gyengülést. Igaz, hogy a régiós devizák (lengyel zloty, cseh korona) is leszálló ágba kerültek, veszteségeik mindazonáltal nem voltak olyan látványosak, mint a forinté. Vélekedésük szerint fundamentális okokra sem vezethető vissza az árfolyam megingása. Magyarázhatja azonban az eseményeket, hogy akár egyetlen amerikai alap is kilendítheti a viszonylag kis likviditású piacot egyensúly közeli helyzetéből, ha hirtelen komoly eladásokba vagy vásárlásokba kezd.

A dollár ugyan megrendült a nemzetközi piacokon a csütörtökön nyilvánosságra került kedvezőtlen makrogazdasági adatok hatására, az euró/dollár keresztárfolyam 1,57 fölé került; a tendencia azonban nemcsak leállt, de a korrekció erőteljesebb lett, mint az eredeti elmozdulás volt. Péntek reggel már 1,5560 dollárt ért egy euró. A dollár árfolyama a forinttal szemben péntekre már a 150-es küszöb közelébe jutott: fél tízkor 149,85/95 forint volt. Utoljára június végén jegyezték ezen az árfolyamon az amerikai devizát.