Generali: Nem változik az alapkamat

Vágólapra másolva!
A Generali Alapkezelő elemzőjének várakozásai szerint a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa augusztus 25-i, hétfői ülésén változatlanul hagyja az irányadó rátát.
Vágólapra másolva!

"Bár több tényező - így a csökkenő olajár és az erősebb forint - tekintetében mérséklődő inflációs nyomásnak lehetünk szemtanúi, s az MNB által különösen figyelt béradatok is inkább semlegesnek értékelhetők, a felfelé mutató kockázatok továbbra is erősek. Várakozásaink szerint ennek megfelelően tehát a monetéris tanács következő, augusztus 25-i ülésén változatlanul hagyja az alapkamatot." - mondta Vizkelety Péter, a Generali Alapkezelő makrogazdasági elemzője.

A szakértő szerint a kamatdöntéssel egyidőben megjelenő inflációs jelentés a májusinál némileg kedvezőbb képet mutat majd az inflációs cél elérhetőségét illetően, ám a jegybank óvatossága továbbra is fennmarad. Az inflációs várakozások alakulása szempontjából legfontosabb kockázati tényezők közül a háztartási energiaárak alakulása mellett az áfakulcsok esetleges emelését emelte ki Vizkelety, majd hozzátette: "Ez utóbbira a komoly politikai vitákat sejtető adócsomag keretében kerülhet majd sor".