Földgázra bukkantak Magyarországon

Vágólapra másolva!
A JKX Oil and Gas kutatással és kitermeléssel foglalkozó cég földgázra bukkant Magyarországon. A vállalat hétfői közleményében arról számolt be, hogy 1166 méter mélységig fúrtak a Hajdúnánás-1 kútnál, és ennek során három rétegben is találtak földgázt.
Vágólapra másolva!

A közel 1200 méter mély kút három földgázrétegen halad át. Kettő ezek közül a földtörténeti miocén korabeli homokos rétegben helyezkedik el, egyet pedig az ugyanebből a korból származó vulkanikus réteg zár közre.

A kút készen áll a jövőbeli kitermelésre - közölte a JKX, hozzátéve, hogy több fúrásra is szükség van még a felfedezés tényleges gazdasági jelentőségének meghatározására. A Hajdúnánás-1 kút a 2013-ig szóló Hernád I. és a Hernád II. kutatási licenc-területen belül található. Ez összesen 5420 négyzetkilométerre vonatkozó kutatási terület Kelet-Magyarországon. A licencek 50 százalékának a tulajdonosa a JKX.

A brit cég közleményében leszögezi, hogy 2008-ban fény derül arra is, hogy a gázmennyiség elegendő-e kereskedelmi hasznosításra. Ennek céljából a negyedik negyedévben újabb fúrást kezdenek egy másik kútnál, amellyel mélyebbre kívánnak hatolni, mint a Hajdúnánás-1 kútnál. Emellett 2009-ben több fúrást is terveznek a térségben.

A JKX Oil & Gas plc a londoni értéktőzsdén jegyzett cég. Licencekkel rendelkezik Magyarországon kívül Oroszországban, Ukrajnában, Grúziában, Bulgáriában, Törökországban, Szlovákiában és az Egyesült Államokban.