Feleződött a Fortis profitja

Vágólapra másolva!
A magyarországi érdekeltségekkel is rendelkező belga-holland Fortis pénzügyi csoport nyeresége majdnem a felére csökkent a második negyedben a pénzügyi válság kiváltotta leírások miatt.
Vágólapra másolva!

Az adózott eredmény 830 millió euró volt az egy évvel korábbi 1,6 milliárdot követően, de több, mint az elemzők által várt 754 millió.

A Fortist is megviselte a nem elsőrendű amerikai jelzálogkölcsönökre épített származékos értékpapír-piac összeomlása - emiatt a második negyedévben 362 millió eurós értékleírásra kényszerült -, és a "nem elsőrendű válság" okozta hitelszűke és kamatemelkedés a bankközi piacokon. A csoport június végén 1,5 milliárd eurós tőkeemelést hajtott végre, ezen kívül az időközi osztalékfizetés visszatartásával, adósság-kibocsátással, részlegek és ingatlanok eladásával és visszabérlésével igyekeznek javítani a csoport pénzügyi helyzetén.

Tavaly a Fortis 3,994 milliárd eurós adózott eredményt ért el, 8 százalékkal kevesebbet a 2006-os 4,352 milliárdnál. Az eredményt segítették részesedés-eladások, de rontotta az ABN AMRO egy része megvételének költsége, továbbá már tavaly 2,7 milliárd eurónyi értékleírás, nem elsőrendű amerikai jelzálogkölcsönökre alapozott értékpapír-származékok leértékelődése miatt.

A Fortisnál 2006 februárjában közölték, hogy tulajdonukba kerül az Innotrade Leasing Rt. és a Takleasing Rt. magyar lízingvállalat is. Ezzel a Fortis növelni kívánja jelenlétét Magyarországon, miután 2005-ben fiókot nyitott.

A 2005. októberben megnyitott budapesti fiókjával a Fortis Bank az első olyan külföldi pénzügyi csoport, amely nem önálló leánybankkal vagy képviselettel, hanem bankfiókkal jelent meg Magyarországon. Erre az EU-csatlakozás óta van lehetőségük a tagállamok pénzintézeteinek. A Fortis részt vesz az M6-os autópálya harmadik szakaszának finanszírozásában.

Idén várhatóan újból megduplázza ügyfeleinek számát a Fortis Bank Magyarország, a jelenlegi mintegy 200 üzleti partner helyett év végén várhatóan több mint 400 vállalati ügyfelet szolgál majd ki, mondta Sziráki Edit vezérigazgató, a magyarországi Fortis-fiók vezetője az MTI-nek áprilisban.