Esik az ipari fémek ára

Vágólapra másolva!
Hétfőn minden ipari fém veszített az árából a szabadpiacon, és az egy hónappal korábbinál is kevesebbe kerülnek.
Vágólapra másolva!

A befektetők körében legnépszerűbb réz a világgazdasági kilátások miatt lett olcsóbb a londoni fémtőzsdén (LME) és a többi fémnél is hasonló a helyzet. Korábban ezen a nyersanyagpiacon is főleg a dollár gyengeségétől vezérelt spekuláció mozgatta az árakat, de újabban érvényesülni látszik a gazdasági valóság hatása, csakúgy, mint a kőolajnál. Igaz, a dollár is erősebb, mint akár csak egy hónapja.

Az új rekordok ezen az árupiacon sem maradtak el az idén. A fémárakra azonban jobban hatnak a gazdasági kilátások, mint a kőolajra, és fékezőleg hat éppen az energiaárak magassága is, ami szintén csökkentheti a keresletet. Az alumíniumnál, kivételképpen, fordított az energiaárak hatása: ez drágítja e fémet, mert termelésének nagy áramigénye miatt szűk keresztmetszetek lehetségesek a kínálatban. Most azonban az alumínium is olcsóbb, mint egy hónapja, az ütközőtartalékok növekedése miatt, ami gyengülő keresletre vall.

A réz ára legutóbb április 17-én ért el rekordot, napközben tonnánként 8880 dollárt ért az irányadó, háromhónapos határidőre az LME-n. A legutóbbi mélypontja 2001. novemberben volt, 1400 dolláron. Most hétfőn 14,99 százalékkal volt drágább, mint év végén, miután egy hónapja több mint 28 százalékkal volt drágább annál.

Az ón legutóbbi árrekordja május 9-én volt, tonnánként 24 650 dolláron. Most 28,05 százalékkal drágább, mint tavaly év végén volt, egy hónapja még több mint 41 százalékkal volt drágább annál. Az alumínium 2006. május 11-én drágult új 18 éves csúcsra, 3310 dollárra, utána a többieknél kisebb ütemben olcsóbbodott. Most 20,47 százalékkal drágább az év véginél, egy hónapja több mint 29 százalékkal volt drágább.

A cink 2006. novemberben ért a csúcsra, 4500 dollár fölött. Most 23,63 százalékkal olcsóbb az év véginél, egy hónapja 18,6 százalékkal volt olcsóbb. A nikkel a tavalyi első negyedévben ért csúcsra, 48 ezer dollár fölött. Most 31,31 százalékkal olcsóbb az év véginél, egy hónapja még csak 18 százalékkal volt olcsóbb. Az ólom most 19,22 százalékkal olcsóbb, mint tavaly év végén, egy hónappal ezelőtt 30,6 százalékkal volt olcsóbb annál.