Elmaradt a Zentiva a várttól

Vágólapra másolva!
A cseh Zentiva gyógyszergyár hétfőn 363,3 millió cseh koronás adózott eredményt jelentett a második negyedévről, kisebbet az első negyedévi 470 milliónál, és csak 16 százalékkal többet a tavalyi második negyedévi 312,4  milliónál, elmaradva az elemzők várta 460 milliótól is.
Vágólapra másolva!

Ahhoz képest javult csak a helyzet, hogy az adózott eredmény az első negyedévben 9,5 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól, tavaly egész évben pedig a 1,456 milliárd cseh koronás adózott eredményt kemény 35,9 százalékkal volt kisebb a 2006-os 2,289 milliárdnál, amely rekord volt a cég történetében.

Tavaly a romániai, idén év elején a törökországi terjeszkedés költségei, most a második negyedévben törökországi és romániai gyógyszerfejlesztések leállítása miatt szükségessé vált értékleírás nyomta a profitot. A külföldi leányvállalatoknál azért állították le a fejlesztéseket, mert - mint a hétfőn kiadott időközi beszámolóban írták - "jobb alternatív terveken dolgoznak".

A leírások nélkül 554,6 millió korona lett volna az adózott eredmény az első negyedévben.

A jelentős generikus (utángyártott) termékskálát kínáló Zentiva stratégiai célja, hogy Közép- és Kelet-Európa vezető gyógyszeripari cégévé váljon. A Zentiva 2006-ban megvette a román Sicomed utángyártót, és egyébként is gyorsan terjeszkedik Kelet-Európában. Piacvezető Csehországban, Szlovákiában és a romániai terjeszkedés révén élre állt az ottani generikus piacon, habár az vállalati eredményt ez tavaly megterhelte. Gyorsan terjeszkedik Lengyelországban, Oroszországban, Ukrajnában és a balti államokban. Tavaly a bevételének 71,5 százaléka származott külföldről a 2006-os 63,7 százalék és a 2005-ös 49 százalék helyett.

Tavaly március elején az egyik vezető török utángyártó, az Eczacibasi Generic Pharmaceuticals - a nagyságra harmadik török gyógyszergyár - 75 százalékát szerezte meg a Zentiva 460 millió euróért, ez az eddigi legnagyobb külföldi beruházása, és ezzel Törökország a második számú piaca lett. Az ügyletet tavaly július elején zárták.

A Zentiva nettó bevétele az első negyedévben 29,6 százalékkal 4,379 milliárd koronára nőtt az egy évvel korábbihoz képest, az időközben megszerzett részesedésekkel együtt, a második negyedben 32 százalékkal 4,5 milliárd koronára gyarapodott tovább, szintén az egy évvel azelőttivel egybevetve, annak ellenére hogy a korona erőssége miatt az export drágult, és mindenütt, a hazai piacon is, "negatív" a hangulat. Erre a termékek megváltoztatásával és az értékesítési hálózat növelésével akar reagálni a cég.

Az első félévben a Zentiva eladásai Csehországban 8,5 százalékkal, Szlovákiában 14 százalékkal, Romániában 33 százalékkal csökkentek, Lengyelországban 10 százalékkal, Oroszországban 20 százalékkal nőttek.

Hazánkban a Sanofi-Aventissel üzleteltek

Tavaly március elején a Zentiva megállapodott a Sanofi-Aventisszel, hogy annak magyarországi gyárától átveszi mintegy kéttucatnyi generikus gyógyszer készítését. A Zentivához került, összesen 23 generikus készítmény forgalma 2006-ban együttesen 11 millió euró volt.

A Sanofi-Aventis 2006. márciusban vásárolta meg a Zentiva 24,9 százalékát 430 millió euróért, ezzel a Zentiva legnagyobb egyedi részvényese. A második közösen a Generali PPF Holding B.V. és a PPF Group N.V. 19,2 százalékkal, a harmadik a Fervent Holdings Limited 7,6 százalékkal. A Zentiva vezetői és alkalmazottai együtt a társaság részvényeinek 5,9 százalékát birtokolják. További intézményi és magánbefektetők tulajdonában van a Zentiva 42,4 százaléka.

Miután a Zentiva vezetése két hete a Sanofi-Aventis teljes felvásárlási ajánlatának elutasítását javasolta részvényeseinek, egyelőre döntetlenre áll a verseny a cseh gyógyszergyárért.

A francia-német Sanofi-Aventis gyógyszergyár július elején hirdette meg nem egyezményes, részvényenként 1050 koronás (44,67 euró, 10 362 forint), összesen 1,24 milliárd eurós ajánlatát a cseh Zentiva gyógyszergyár részvényesei számára, a Zentiva még nem nála lévő többségét felvásárlandó. Ez 40,04 milliárd koronára (1,7 milliárd euró) értékeli a cseh céget. Az ajánlat tíz hétig érvényes.

Korábban, júniusban a cég vezetősége már elégtelennek minősítette, és elutasította a PPF Holding B.V.-hez tartozó Anthiarose pénzügyi befektető ajánlatát is, miután előzőleg egyszer már a Sanofi-Aventis versengő ajánlatára is azt tanácsolta a befektetőknek, hogy egyelőre ne foglalkozzanak vele. Az Anthiarose révén a PPF Holding N.V. részvényenként 950 koronát, összesen 1,48 milliárd eurót kínál a Zentiva nem nála lévő többségéért.