Lengyelországot dicséri a GI

Vágólapra másolva!
Lengyelország is bekerült a világ legdinamikusabban fejlődő országai közé a Globalisation Institute (GI) legújabb jelentése szerint, Magyarország is az első ötven között landolt.
Vágólapra másolva!

Gazdasági növekedés tekintetében Lengyelország a 29. helyet foglalja el a listán a 2007-es év alapján. A GI a Világbanktól, az OECD-től és IMF-től származó adatokat vett figyelembe. Elsősorban az országok kulcsfontosságú gazdasági mutatóival operáltak - a GDP növekedéssel, a munkanélküliségi és inflációs rátával, a nemzeti adósság méretével, a külkereskedelmi-forgalommal és a külföldi befektetések értékével.

A GI világlista vezetője Hong Kong, amit Kína, Hollandia, az Egyesült Államok és Szingapúr követ. Az új EU tagországok közül Lengyelországot egyedül Csehország (24. hely) előzte meg. Ezt követi a listán India és Brazília, valamint néhány Közép-Kelet Európai ország, mint Szlovákia, Ukrajna és Magyarország.

Lengyelországban gyorsabb a gazdasági növekedés aránya, mint más Nyugat-Európai országokban és ráadásul az országot látszólag nem fenyegeti a gazdasági túlfűtöttség ellentétben Magyarországgal és Kínával - áll a GI jelentésében.