Lelassult a biztosítók növekedése

Vágólapra másolva!
Ismét egy számjegyű növekedést könyvelt el a biztosítási szektor az idei első fél évben az előző év azonos időszakához képest - derül ki a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) legfrissebb adataiból.
Vágólapra másolva!

A 8,33 százalékos bővülés forintosítva 40 milliárdot jelent. Az ütem ugyanakkor messze elmarad a 2006-os vagy a 2005-ös eredményektől: akkoriban ugyanis még bőven 10 százalék fölött tudott erősödni a piac. (2006-ban 17,36, 2005-ben 12,27 százalék volt a növekedés.)

A biztosítási piac összesített díjbevétele az idén június végén meghaladta a 473 milliárd forintot, amihez az első negyedév 257, míg a második csupán 216 milliárd forinttal járult hozzá. Az összesített díjbevételek mérlegére a nem élet ági szegmens teljesítménye nyomja rá a bélyegét: ez az ágazat az utóbbi időben egyre nagyobb különbséggel marad el az életbiztosítási piactól - tájékoztat a Világgazdaság.

Az élet ág először tavaly ilyenkor erősített, akkor négymilliárd forint híján majdnem beérte a nem életet, év végére azonban átbillent a mérleg nyelve. A tendencia folytatódott az idei első fél évben is: 245 milliárd forint díjbevétel származott az élet és 229 milliárd a nem élet ágazatból.

Nem változott a befektetéshez kötött életbiztosítások egyeduralma sem, a növekedés motorja még mindig a unit-linked termékek iránti jelentős érdeklődés, a 245 milliárd forint több mint 60 százaléka származik az ilyen típusú termékek értékesítéséből.

A lakosság romló jövedelmi helyzetével és az egészségügyi reform körül kialakult bizonytalansággal indokolja az életbiztosítási piacra nehezető nyomást Bartók János, az Aviva elnök-vezérigazgatója. Mint mondja: a gazdaság általános helyzetének romlása miatt a fogyasztás és a hitelfelvétel felől elsősorban a megtakarítások irányába fordult a lakosság figyelme. A piaci szereplők igyekeztek kihasználni ezt a tendenciát, növekedési lehetőség még bőven van, és a verseny is óriási.

Elmaradtak az eredmények az életbiztosítási területen kívül is

Ami a nem élet ágazatot illeti, az mindössze 8 milliárd forinttal tudta megfejelni az eredményét tavalyhoz képest, ami egyebek mellett annak köszönhető, hogy az ágon belül a legnagyobb szegmenst kihasító kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások díjbevétele csak alig több mint egymilliárddal nőtt, illetve annak, hogy a cascodíjbevételek közel kétmilliárd forinttal csökkentek.

Az egyes cégeket vizsgálva szembetűnő, hogy 8,5 milliárd forinttal csökkent a piacvezető életbiztosító, az ING díjbevétele az idei első fél évben a tavalyi év azonos időszakához képest. Ez egyfelől azzal magyarázható, hogy a biztosító kevésbé összpontosít az egyszeri díjas piacra - magyarázza Kovács Zsolt, az ING értékesítési vezetője. Mint mondja, a csökkenés jó része ezen a piacon realizálódott, s emellett az ING tíz évvel ezelőtt bevezett unit-linked típusú biztosításai is az elmúlt egy évben jártak le, ez pedig egy olyan faktor, amely más társaságot még nem érint - teszi hozzá Kovács.

Ami pedig a többi szereplőt illeti, az élmezőny sorrendje változatlan: Allianz, Generali, ING, OTP Garancia, Aegon. Látványos eredményt ért el ugyanakkor a piacvezető: életbiztosítási tevékenységéből származó díjbevételét ugyanis csaknem megkétszerezte. A díjbevétel alapján hatodik Uniqa biztosító pedig közel 7 milliárd forinttal növelte díjbevételét, és ezzel több mint egy százalékot javított piaci részesedésén - írja a Világgazdaság.