Bizonytalan az olajár alakulása

Vágólapra másolva!
Bizonytalanul alakult a kőolaj ára a szabadpiacon. Csütörtökön elemelkedett az addig elért, háromhavi mélypontról, mert alkalmi aggodalmak lehetőséget adnak némi áremelésre: kurd lázadók a héten megrongálták a Bakuból a törökországi Ceyhan kikötőjébe tartó, napi egymillió hordó kapacitású olajvezetéket, és a helyreállítás tovább tarthat a vártnál. Péntekre azonban ismét eluralkodott a piacon a borúlátás a nemzetközi gazdasági kilátások iránt, a legfrissebb adatsor szerint az amerikai kőolaj- és terméktartalékok a múlt héten a vártnál is jobban nőttek, tovább csökkenő keresletet valószínűsítve.
Vágólapra másolva!

A dollár péntek reggelre öt és félhavi csúcsra drágult átlagosan a főbb valutákkal szemben: ez pedig tőkét von el az olajpiacról. Mindazonáltal az olaj 20 százalékkal olcsóbb, mint július közepén, mert a befektetők most már kénytelenek figyelembe venni a tényleges kínálati-keresleti viszonyokat.

Az OPEC-tag Nigériában ismétlődő szabotázscselekmények hatását ellensúlyozza, hogy a dollár erősödött, az OPEC elnöke hosszabb távra 70-80 dolláros árat valószínűsített a lanyhuló kereslet miatt, a BP vezérigazgatója az OECD-országok benzinfogyasztásának 5-10 százalékos csökkenését jósolta idénre, a kínai import növekedése éves összehasonlításban lassul, hónapról hónapra pedig csökkent már júniusban, miközben az OPEC-országok augusztus közepéig várhatóan napi 140 ezer hordóval növelik exportjukat, miután az elmúlt három hónapban is folyamatosan növelték.

A kőolaj ára utoljára július 11-én emelkedett rekordra, majd a befektetők július 15-én megijedtek Ben Bernanke Fed-elnök figyelmeztetésétől, hogy a magas olajár is az amerikai gazdaságot fenyegető veszélyek között van. Addig, a gyenge értékpapírpiacokról és a dollárból az olajpiacra menekülő forró tőke, számítva a világméretű olajtermelési kapacitásfölösleg szűkösségére, gyorsan előre hozott olyan árszinteket, amilyet a világtartalékok fokozatos apadása és a mind drágábban növelhető olajkitermelés egyébként csak évtizedek múlva indokolna. A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) azonban legutóbb jelezte, hogy a többtermelési kapacitásszűke szűnőben van, ez is megingatta a nagy pénzfölösleggel operáló, árfelhajtó spekulációt.

A nyugati féltekén irányadó amerikai könnyűolajfajta, a West Texas Intermediate a legközelebbi, szeptemberi határidőre péntek reggel hordónként (159 liter) 119,83 dollár volt a New York-i árutőzsde (NYMEX) CME Globexen folytatódó elektronikus jegyzésében, 19 centtel olcsóbb a csütörtöki New York-i zárónál. Hajnalban 17 centtel volt olcsóbb. Csütörtökön 120,02 dolláron végzett a NYMEX-en, 1,44 dollárral drágábban, mint szerdán. A legközelebbi határidők történetében - a jegyzés 1983. márciusi kezdete óta - a legújabb csúcs július 11-én napközben volt, 147,27 dolláron, idén ez volt a negyvennegyedik csúcsdöntés.

Az etanolkeverésre alkalmas normálbenzin a legközelebbi, szeptemberi határidőre péntek reggel gallononként (3,78 liter) 3,0050 dollár volt a Globexen, 0,0023 dollárral drágább a csütörtöki New York-i zárónál. Csütörtökön 0,0534 dollárral drágult. A legközelebbi határidők utolsó rekordja július 11-én volt, 3,6310 dolláron, ez volt a huszonegyedik egynapi csúcsdöntés az idén.

Az északi-tengeri Brent könnyűolaj referenciafajta a legközelebbi, szeptemberi határidőre péntek reggel 117,70 dollár volt az Intercontinental Exchange (ICE) londoni IPE-jegyzésében, 16 centtel olcsóbb a csütörtöki zárónál. Az európai párlatkereskedelem számára irányadó, antwerpeni, rotterdami és amszterdami fizikai piacra (ARA) alapozott gázolajjegyzés a legközelebbi, augusztusi szállításra péntek reggel tonnánként 1051,00 dollár volt az ICE-n, 6,50 dollárral olcsóbb a csütörtöki zárónál. Csütörtökön 1057,50 dolláron zárt, 9,00 dollárral drágábban, mint szerdán. Július 11-én, 1339,25 dolláron, új csúcsot ért el a legközelebbi határidőre. Az ICE-n zajló tranzakciókkal érintett mennyiségnek hagyományosan körülbelül 1 százaléka kerül tényleges szállításra.
.