Befejeződött a leépítés a Wienerbergernél

Vágólapra másolva!
A Wienerberger magyarországi cégénél, a több mint 700 főt foglalkoztató Wienerberger Téglaipari Zrt.-nél lezárult a 70 fős létszámleépítés, közölte Bencze Norbert, a Wienerberger Téglaipari Zrt. igazgatósági tagja, gazdasági igazgató az MTI-vel kedden.
Vágólapra másolva!

A folyamat májusban kezdődött, mondta az igazgató, hozzátéve, hogy a cégcsoport optimalizálási programjának keretében a korszerű telephelyeket tartják meg, az elavultakat bezárják. Az elbocsátások a pannonhalmi és a törökbálinti telephelyet érintették, de a társaság megpróbálja tovább üzemeltetni azokat részben kereskedelmi céllal, részben az elbocsátott dolgozók új tevékenységéhez szükséges bérleti lehetőségként.

A világ legnagyobb téglaipari csoportja, az osztrák Wienerberger kedden, a gyenge konjunktúrára tekintettel, 1500 fős leépítést jelentett be világméretű üzletében azzal, hogy a létszámcsökkentés már részben megkezdődött. Világszerte 25 üzemüket zárják be, illetve átmenetileg nem üzemeltetik. Ezeknek a 80 százaléka úgyis annyira elavult, hogy két éven belül mindenképpen be kellett volna zárni őket, tették hozzá a vállalatnál.

A leépítés-felszámolás 25 millió euróba kerül, további 25 milliót egyéb leírások tesznek ki, de jövőre már körülbelül 30 millió eurós megtakarításra számít a cég az intézkedések nyomán, mondta a Wienerberger vezérigazgatója. Wolfgang Reithofer kedden. Megjegyezte, hogy az év további folyamán nem csak a tengerentúl és Nyugat-Európában, hanem Közép-Kelet-Európában is eredményromlásra számít a cég a tavalyihoz képest.

Ettől függetlenül a Wienerberger idén is fejlesztett Magyarországon: a Wienerberger Téglaipari Zrt. 200 millió forintos beruházással már alkalmassá tette bátaszéki gyárát a csiszolt téglák gyártására, és további beruházásokat is végrehajt, hogy öt év alatt 15 százalékra növelhesse a csiszolt téglák részarányát az értékesítésében, tájékoztatta a cég július végén az MTI-t. Szintén 200-200 millió forintba kerül a kisbéri és a tiszavasvári téglagyár fejlesztése. A Wienerbergernek 16 üzeme van Magyarországon.

Romániában is terjeszkedik az osztrák csoport: az év végéig felépíti negyedik téglagyárát Romániában a Wienerberger.

Korábban kedden a Wienerberger csoportszinten 30 százalékos profitcsökkenésről számolt be, főként a nyugat-európai és az amerikai ingatlanépítkezések lassulása miatt. Adózott eredménye az első félévben 98,6 millió euróra fogyatkozott az egy évvel korábbi 140,1 millióhoz képest, habár meghaladta az elemzők várta 84 millió eurót.