Arab befektetési célpont lett a Mercedes

Vágólapra másolva!
Kuvait után Abu Dzabi is tőkét ruházna be a Mercedes kocsikat gyártó német Daimler cégbe, amely a közelmúltban döntött magyarországi üzemének létrehozásáról.
Vágólapra másolva!

Az olajsejkség beruházási hatósága, a világ vezető állami pénzeket kezelő pénzalapja, az ADIA révén venne jelentős részesedést a német vállalatban - értesült a német Focus hírmagazin a hét végén. A lap szerint a Daimler illetékesei tárgyaltak is az ADIA képviselőivel, bár állítólag nem kívánnak egy újabb jelentősebb külföldi befektetőt.

Az olajtőke ugyanis - Kuvait állami pénzalapjának 7,6 százalékos részesedésével - már jelentős aktívát birtokol a Daimlerben és a kuvaitiak szívesen növelnék részesedésüket. Dieter Zetsche, a Daimler első számú embere viszont szívesen látna új állami tőkét a cégben, amely úgymond ki van téve nagy magán befektetési alapok támadásainak, különös tekintettel a részvény jelenleg alacsony árfolyamára és azért is, mert nagy részesedést a Daimlerben nem birtokol senki.

Az idei második negyedévben 25 százalékkal csökkent a Daimler nyeresége, a Chryslerben való részesedésének költségei, valamint a kőolaj és a nyersanyagok, elsősorban az acél drágulása miatt.