Ellenséges felvásárló a Mol a horvátok szerint

Vágólapra másolva!
Az INA és a Mol részvénycseréjét ellenséges felvásárlásnak és ezért rossznak tartja a horvát ellenzéki szociáldemokrata párt gazdasági szakértője - közölte a Slobodna Dalmacija napilap internetes oldalán. A horvát tőzsdefelügyelet (HANFA) egyelőre nem dönthet a Mol által benyújtott vételi ajánlatról.
Vágólapra másolva!

Ljubo Jurcic véleménye szerint Ivo Sanader kormányfő a részvénycserével tulajdonképpen ajándékba adná a magyaroknak az INA állami kézben lévő tulajdoni hányadát. A szakember szerint ugyanis semmiféle befolyást nem nyer a horvát kormány az üzemanyagárakra, mert azokat a világpiac alakítja.

Az ellenzéki vélemény szerint a kormány jobban tenné, ha a horvát olajipari társaság részvényeit a tőzsdén értékesítené. A szociáldemokrata politikus úgy látja, hogy ha piacra kerülne az állami tulajdoni hányad, 3500 és 4000 kuna közötti áron mozogna a papírok értéke (1 kuna körülbelül 33 forint).

A spliti napilapban Jurcic kifejtette, hogy minden olyan üzletkötés, ami 3100 kuna alatti áron történik, bizonyítéka az ellenséges felvásárlásnak.

Az INA részvényei a szerdai zágrábi tőzsdezáráskor 2760 kunát értek, 1,85 százalékkal kevesebbet az előző napi áránál.
A horvát INA olajipari társaság további privatizációjának legvalószínűbb módja az INA és a Mol közötti részvénycsere - közölte kedden Ivo Sanader horvát kormányfő. A miniszterelnök a részvénycsere mellett elképzelhetőnek tartja az állami kézben lévő INA-részvények eladását is - közölte, hozzátéve, hogy a döntést erről "nagyon hamar" meghozzák.

A Mol augusztus 12-én jelezte a horvát tőkepiaci felügyeletnek (HANFA) vételi ajánlatát a közkézen lévő 31 százaléknyi INA-részvényre. A Mol ajánlatában szereplő összeg nem ismeretes, de becslések szerint a Molnak 1,26 milliárd euróba kerülnének a papírok.

A Poslovni üzleti napilap elemzése szerint a HANFA a határidők lejárta miatt legkésőbb a jövő héten választ ad a Mol vételi ajánlatára. Még valószínűbb azonban, hogy a következő, vagyis csütörtökön esedékes soros ülésén megszülethet a válasz a magyar olajcég beadványára.

A horvát tőzsdefelügyelet (HANFA) egyelőre nem dönthet a Mol által benyújtott vételi ajánlatról, mert az augusztus 20-án kért kiegészítő dokumentumokat még nem kapta kézhez. A HANFA-tól származó nem hivatalos információ szerint a csütörtöki soros ülésen a dokumentumok hiánya miatt nem születhet döntés arról, hogy elfogadják-e a Mol vételi ajánlatát az INA olajipari társaság közkézen forgó részvényhányadára.

A tőzsdefelügyelet augusztus 20-án kért a Moltól kiegészítő és magyarázó dokumentumokat, amelyeket 14 napon belül kell eljuttatnia a magyar olajipari cégnek. A papírok megérkezése után napokig tart azok áttanulmányozása, így nem lehet tudni még azt sem, hogy a következő heti ülésén határozhat-e a HANFA a beadványról. A kérdések tartalmáról azonban bővebb információt nem kapott a távirati iroda, arra hivatkozva, hogy ez a horvát tőzsdefelügyelet és a Mol belső ügye.