Vágólapra másolva!
Hétfőn megnyitotta Ócsán első úgynevezett "zöld" fiókját a K&H Bank. A fiók különlegessége, hogy egyáltalán nem használ fosszilis energiahordozókat, így működése nem szennyezi a levegőt. A kezdeményezés nem csak a környezetet kíméli, de egy új technológiának köszönhetően az áramfelhasználást is jelentősen csökkenti.
Vágólapra másolva!

Az Ócsán nyílt "zöld" fiók nem vesz igénybe közvetlenül fosszilis energiahordozókat, hiszen fűtését egy különleges hőszivattyús rendszer oldja meg. A hőszivattyú a környezet hőenergiáját hasznosítja, melyet hűtésre, fűtésre és vízmelegítésre egyaránt fel lehet használni.

A berendezés a működtetésére felhasznált energiát nem közvetlenül hővé alakítja, hanem a külső energia segítségével a hőt az alacsonyabb hőfokszintről egy magasabb hőfokszintre emeli, legtöbbször a föld, a levegő és a víz által tárolt napenergiát hasznosítva.

Nincs szükség kéményre sem, így a károsanyag-kibocsátás jelentősen lecsökken. A berendezés alkalmazásával jelentős áram-megtakarítás érhető el az eddigiekhez képest, és a megtakarított összeg csak nő az energiaárak növekedésével.

Az új zöld fiók kialakításánál is nagyobb vállalkozás a K&H Bank teljes fiókrendszerének freonmentessé tétele. A freon a harmincas évek óta hűtőberendezésekben hűtőközegként alkalmazott gáz, melyről időközben kiderült, hogy a légkörbe jutva nagyon káros hatása van, mert hozzájárul az üvegházhatás erősödéséhez.

A K&H Bank 2003 után épült fiókjait már az Európai Unió szabványának megfelelően, freonmentesen építették, de a régebbiek korszerűsítésre szorulnak. 2008-ban mintegy 600 berendezés és megközelítőleg 20 fiók teljes rendszerének lecserélésére kerül sor.

Terveik szerint 2010-re a K&H Bank teljes mértékben freonmentes övezet lesz. Ez jelentős fejlesztés, és nagy lépés a fenntartható fejlődés irányába.