Volt vezetőit pereli a Siemens

Vágólapra másolva!
Történelmet írt a Siemens kedden azzal a döntésével, amelynek alapján kártérítést követel a cég korábbi korrupciós botrányába keveredett volt vezetőitől.
Vágólapra másolva!

Az elektronikai konszern felügyelő bizottsága úgy határozott, hogy az igazgató tanács (IT) 11 korábbi tagjának kártérítést kell fizetnie, mivel az elmúlt években történt törvénytelen ügyletek során elmulasztották felügyeleti kötelezettségeik teljesítését.

Az érintettek között van két korábbi "teljhatalmú" vezető, Heinrich von Pierer, az IT, majd a felügyelő bizottság egykori elnöke, továbbá Klaus Kleinfeld, aki von Pierert követően 2007-ig állt az IT élén.

Az ügyben minden bizonnyal hosszú bírósági huzavona kezdődik, hasonló döntésre azonban eddig még nem volt példa a német gazdaság történetében.

Az eddigi legnagyobb német korrupciós botrány csaknem két év óta óta borzolja a kedélyeket. Számos korábbi - s néhány jelenleg is hivatalban lévő - vezető beosztású menedzsert azzal gyanúsítanak, hogy 2000 és 2006 között összesen mintegy 1,3 milliárd eurót utaltak át fekete csatornákon keresztül megvesztegetési célokra, elsősorban különböző külföldi megrendelések elnyerése érdekében. Gyanúba keveredett von Pierer és Kleinfeld is, de mindketten tagadják, hogy bármilyen információkkal rendelkeztek volna a korrupciós ügyletekről.

A müncheni ügyészség állítólag mintegy 300 korábbi és jelenlegi alkalmazott ügyében folytat nyomozást. Egy helyi bíróság hétfőn az első vádlott ügyében már ítéletet is hozott, kétévi felfüggesztett szabadságvesztésre és 108 ezer euró pénzbüntetésre ítélve a volt menedzsert.

A felügyelő bizottság keddi határozatában nem állapított meg sem konkrét összeget, sem pedig fizetési határidőt, így egyelőre csupán elvi döntésről van szó, amelyet bírósági kereset követhet. Az érintettek állást foglalhatnak, s jogi úton is eljárhatnak a határozat ellen. Így az ügy lezárása várhatóan éveket vesz majd igénybe, ennek ellenére - mint szakértők vélekednek - az egész német gazdaság számára irányt mutató, illetve - remélhetőleg - a korrupciótól elriasztó döntésről van szó.