Várja az INA a Mol ajánlatát

Vágólapra másolva!
A Mol agusztus 14-ig, az esetleges versenytársak szeptember elejéig adhatják be ajánlatukat, illetve ellenajánlatukat a horvát INA olajtársaságra, közölték a pénzügyi szolgáltatásokat felügyelő horvát hatóságnál (HANFA) kedden.
Vágólapra másolva!

Az eljárás szeptember közepéig lezárulhat, hacsak nem lesz ellenajánlat a Mol ajánlatával szemben. Ha ellenajánlat is lesz, a folyamat elhúzódhat október közepéig, mondta a HANFA vezetője, Ante Samodol kedden a Reuters hírügynökségnek.

Előzőleg, július 14-én a Mol bejelentette, hogy vételi ajánlatot kíván tenni az INA közkézhányadban lévő részvényeire.

Az OMV közleményben jelezte: a bejelentést követően is érdekelt az INA privatizációjában, és nem változott álláspontja a Mol-lal való szorosabb együttműködés előnyeiről sem.

Horvát sajtóhírek szerint a legnagyobb orosz magán-olajtársaság, a LUKOIL szintén az érdeklődők között lehet.

A Mol a nyilvános vételi ajánlatot azokra a részvényekre teszi, amelyek nem a Mol, vagy a vele összehangoltan eljáró Horvát Köztársaság tulajdonában vannak. Az INA részvényeinek 44,85 százaléka a horvát állam tulajdona, a Mol részesedése 25 százalék plusz egy szavazat, a többi pedig, mintegy 30 százalék a közkézhányad.

A Mol a horvát kormánnyal is tárgyal részvénycseréről. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és horvát partnere, Ivo Sanader július 10-én a horvátországi Dubrovnikban kétoldalú megbeszélésük után újságírókkal közölték: hónapokon belül megállapodás születhet a Mol és a horvát INA olajtársaság közötti részvénycseréről. Akkori horvát lapértesülések szerint a megbeszélések arról folynak, hogy a horvát kormány 14 százaléknyi INA részvényt átadna a Molnak, a magyar társaság részvényeiért cserébe.