Váratlanul nagy a Merrill vesztesége

Vágólapra másolva!
A júniussal záródott negyedévről 4,89 milliárd dolláros - az elemzők által vártnál kétszer nagyobb - veszteségről számolt be csütörtökön a Merrill Lynch.
Vágólapra másolva!

A Wall Street harmadik legnagyobb beruházási bankja egyben azt is bejelentette, hogy 4,43 milliárd dollárért eladja a Bloomberg L.P.-ben, a világ legnagyobb pénzügyi információs szolgáltatójában birtokolt 20 százalékos részesedését a többségi tulajdonos Bloomberg Inc.-nek.

A Bloomberget 1981-ben megalapító Michael Bloomberg New York-i polgármester részesedése ezzel 92 százalékra emelkedett a Bloomberg-csoportban, amely mára a legfontosabb hír-, adat-, és elemzés-szolgáltatóvá vált a világon a pénz- és tőkepiacokkal foglalkozók számára. A Bloombergnek egyéb kiterjedt média-érdekeltségei is vannak, televízió, rádió, internetes portál és kiadóvállalat. A vállalkozás összértéke 22,1 milliárd dollárra tehető, tulajdonosa pedig a világ egyik leggazdagabb embere.

A Merrill kénytelen volt olcsóbban megválni részesedésétől, amelynek értékét korábban 5-6 milliárd dollárra becsülte. Egyrészt ugyanis sürgősen szüksége van friss tőkére, hogy a hitelpiaci válság során megtépázott tőkeszerkezetén javítson. Másrészt Michael Bloombergnek elővásárlási joga volt a Bloomberg L.P. részvényeire.

A Merrill közölte azt is, hogy szándéklevelet írt alá a Financial Data Services Inc. ellenőrző pakettjének eladásáról. A meg nem nevezett vevőtől 3,5 milliárd dollárt remél a Merrill, amely a jelek szerint elállt a BlackRock vagyonkezelőben - elemzők által több mint 9 milliárd dollárra becsült - 49 százalékos részesedésétől.

A Merrillnek ez volt a negyedik egymást követő veszteséges negyedéve. Csütörtökön a New York-i értéktőzsdén 2,73 dollárral, azaz 9,8 százalékkal emelkedett árfolyama, miután a JP Morgan Chase globális pénzügyi szolgáltató csoport a vártnál jobb második negyedéves eredményről adott hírt. A kereskedést követő órákban azonban, miután nyilvánosságra hozta kedvezőtlen eredményét, 6 százalékkal (1,83 dollárral) 28,90 dollárra esett a Merrill Lynch árfolyama.

Egy évvel ezelőtt még 2,07 milliárd dolláros - részvényenként 2,24 dolláros - nyeresége volt a Merrillnek, amelynek mostani negyedéves vesztesége részvényenként 4,97 dollárra rúg. John Thain vezérigazgató nehéznek és csalódást keltőnek nevezte a júniussal záródott negyedévet.