A tárcákkal tárgyal a PM a költségvetésről

Vágólapra másolva!
Pénzügyminisztérium (PM) megkezdte a jövő évi költségvetésről szóló tárgyalásokat a tárcákkal, ezek azonban még nem fejeződtek be - mondta Veres János pénzügyminiszter az MTI-nek csütörtökön a kormányszóvivői tájékoztatót követően Budapesten.
Vágólapra másolva!

Több csütörtöki napilap szerint átlagosan öt százalékos megszorítással számolhatnak a minisztériumok. A csökkentés mértékét a miniszter légből kapottnak nevezte.

A tájékoztatón egy lehetséges áfa-emeléssel kapcsolatos újságírói kérdésre válaszolva Veres János azt mondta: "a Pénzügyminisztériumban több mint 30 változata az adómódosításoknak kiszámításra került, ezek közül külső szervezet javaslatára az is megvizsgálásra került, hogy mi van, hogy ha az áfa mértékek változnak jövőre". Ilyen jellegű javaslat a kormányzaton belül nem fogalmazódott meg, a kormány ilyen jellegű döntést nem hozott. Nincs ilyen kormánydöntés és nincs ilyen kormányjavaslat - mondta a miniszter

A tárcák 41 milliárddal kevesebb pénzen osztoznak

A kiszivárgott információkat szerdán közlő hirszerzo.hu szerint a felsorolt tárcák jövőre összesen 41 milliárd forinttal kisebb összegre számíthatnának, ami 3,5 százalékos megtakarítást eredményezne a költségvetésben, ugyanakkor a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumnál, a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztériumnál valamint a közlekedési és hírközlési tárcánál tervezett változtatás (csökkentés) nem szerepel az internetes portál táblázatában.

A szerdán és csütörtökön közzétett értesülések ugyan utalnak a minisztériumok költségvetésének három százalékát érintő fejezeti egyensúlyi tartalék részleges befagyasztására, de erre az idei tapasztalok alapján csak akkor kerül sor, ha az államháztartási folyamatok a tervezetnél kedvezőtlenebbül alakulnak. (A 2008. évi költségvetés négy jogcímen összesen 221 milliárd forint tartalékot képezett, ebből az általános tartalék 42,2 milliárd, a céltartalék 49,2 milliárd, a központi egyensúlyi tartalék 50,0 milliárd, míg a fejezeti egyensúlyi tartalék 79,6 milliárd forint).

A 2008. évi költségvetés 4,1 százalékos GDP arányos, eredményszemléletű államháztartási hiánnyal számolt, amit a kormány nemrég 3,8 százalékra csökkentett. A konvergenciaprogram jövőre 3,2 százalékos deficitet ír elő.