Felfüggesztették a Richter részvényeit

Vágólapra másolva!
Felfüggesztették délelőtt a Richter Gedeon Nyrt. részvényeinek kereskedését. Egyelőre sem a társaság, sem a tőzsde nem tette közzé a lépés indokát.A lengyel versenyfelügyeleti hatóság ugyanakkor jóváhagyta, hogy a Richter Gedeon Nyrt. megvásárolja a lengyel Polpharma gyógyszergyárat.A Richter papírok utolsó árfolyama 31.960 forint volt, ami az előző napi záróárhoz képest 240 forintos, 0,75 százalékos csökkenés.
Vágólapra másolva!

A 231 milliárd forint értékű ügyletről szóló szerződést november 14-én kötötték meg. A Richter Gedeon Nyrt. a Polpharmával társulásban a közép-kelet-európai régió vezető gyártója lesz, és a második legnagyobb a lengyel gyógyszerpiacon. A közgyűlési döntéseket azzal a feltétellel hozták meg, hogy a tulajdonosok a közgyűlés elé terjesztett minden határozatot jóváhagynak, többek között az alaptőke felemelését, és tudomásul veszik az oroszországi Akrihin gyógyszercég átvételéről kötött szerződést.

A Richter és a Polpharma termékportfoliója kiegészíti és nem átfedi egymást, ez meglehetősen ritka a gyógyszerpiacon, hangúlyozta Bogsch Erik, a Richter Gedeon vezérigazgatója. A társulás évi, mintegy 35 milliárd forint szinergiát jelent a bevételek növekedésével és a költségmegtakarítás eredményeként.

A Polpharmával "érkezik" az egyik legnagyobb oroszországi gyógyszergyár, az Akrihin is, amelyet a Polpharma tavaly nyáron vásárolt meg. Így a társulás révén a Richter bevételeinek 25 százaléka Lengyelországból, 20 százaléka az orosz piacról származik majd, és mindössze 17 százalék lesz a magyarországi bevételek aránya. A Richter Gedeon a Polpharmával az orosz gyógyszerpiac második legnagyobb szereplője lesz a Sanofi-Aventis után. Elemzők szerint az új társaság az orosz piacon vezető lesz generikus gyógyszerekből, lefedve minden olyan orvosi területet, ahol más termelő nem kínál gyógyszert.

A Richter Gedeon Nyrt. tulajdonosai a közgyűlésen tudomásul vették azt a szerződést, amelyet a társaság kötött a Genefar BV., a Brinsmeadow Investments Limited, az IESH Industrial Engineering Solutions Holdings N.V. cégekkel az oroszországi OAO Akrihin Pharmacueticals Co. 80,62 százalékának megvásárlásáról a Richter igazgatóságának hatáskörében zárt körben kibocsátott új részvények ellenében.

A részvényesek jóváhagyták a társaság alaptőkéjének felemelését 18 milliárd 637 millió 486 ezer forintról, 24 milliárd 849 millió 983 ezer forintra. Az új részvényeket a Genefar jegyezheti le. Az Akrihin megvásárlására, igazgatósági hatáskörben kibocsátott 593 648 darab részvényt is figyelembe véve, a Genefar a Richter legnagyobb tulajdonosa lesz, 26,75 százalékos tulajdoni arányban. A magyar állam tulajdoni hányada 25,1 százalékról 18,35 százalékra csökken. A Richter belföldi befektetőinek aránya 8,68 százalék lesz a jelenlegi 12,1 százalékkal szemben, a külföldi részvényesek aránya pedig 62,8 százalékról 46,22 százalékra mérséklődik.

A Genafar az új kibocsátású Richter-részvényeket öt éven keresztül csak nagyon korlátozottan értékesítheti. A Genefar tulajdonába kerülő új részvények 15 százaléka pedig - óvadékként - letétben marad a Richter Gedeon Nyrt.-nél.
A közgyűlésen döntöttek arról is, hogy kérik az új kibocsátású Richter-részvények bevezetését a Budapesti és a Luxembourgi Értéktőzsdére.