Vágólapra másolva!
A világ egyik legnagyobb bányatársasága - szénből világelső -, a brit-ausztráliai Rio Tinto szerdán számos nyersanyagból rekord nagyságú termelést jelentett a második negyedévről, és további gyors keresletnövekedésre számít "a fejlődő országokban".
Vágólapra másolva!

"A kínai GDP ezentúl is évi 10 százalék körül nő, a kereslet erős, miközben az ellátás korlátozott. Nem spekuláció, hanem gazdasági alapok vezérlik az általunk elért, rekord árakat az alumíniumért, a rézért, a vasércért és a szénért, és a jövőben is hasonló irányzatot látunk", olvasható a csoport szerdai közleményében.

A második negyedévben - a tavalyi második negyedévhez képest - a Rio Tinto 13 százalékkal rekordra növelte vasérctermelését, miközben idénre átlagosan 85,7 százalékos áremelésben állapodott meg az ázsiai vevőivel.

Rézérctermelését szintén rekordra növelte, 15 százalékkal meghaladva az egy évvel korábbit, a chilei Escondida bányának köszönhetően, de réztermelése 18 százalékkal csökkent. A réz szerda reggel, tonnánként 8200 dolláron, 22,94 százalékkal drágább volt a londoni fémtőzsdén (LME) három hónapra, mint tavaly év végén. A réz ára legutóbb április 17-én ért el rekordot, napközben tonnánként 8880 dollárt az irányadó, háromhónapos határidőre.

A bauxittermelést 100 százalékkal, a timföldtermelést 231 százalékkal rekordra, az alumíniumgyártást 374 százalékkal emelte, alapjában a kanadai Alcan tavaly év végi megvásárlásával. Kettejük együttes termelése rendre 11 százalékkal, 9 százalékkal, illetve 1 százalékkal nőtt. Az alumínium szerda reggel, tonnánként 3225 dolláron,új húszéves rekord közelében, 34,21 százalékkal drágább volt a londoni fémtőzsdén (LME), mint tavaly év végén.

A Rio Tinto, 15 milliárd dolláros profiltisztítási terve keretében, a napokban eladta nyugat-ausztráliai uránbányáját 495 millió dollárért.