Lejtőn az olaj ára

Vágólapra másolva!
Szerda reggel kissé még kevesebbe kerül a kőolaj a szabadpiacon, miután kedden, május óta a legalacsonyabbra süllyedt az ára. Az OPEC-tag Nigériában ismétlődő szabotázscselekmények hatását ellensúlyozza, hogy a dollár kedden erősödött, az OPEC elnöke hosszabb távra 70-80 dolláros árat valószínűsített a lanyhuló kereslet miatt, a BP vezérigazgatója az OECD-országok benzinfogyasztásának 5-10 százalékos csökkenését jósolta idénre, és az amerikai ingatlanforgalmi adatok is az olajtermék-kereslet csökkenését valószínűsítik.
Vágólapra másolva!

A befektetők július 15-én megijedtek Ben Bernanke Fed-elnök figyelmeztetésétől, hogy a magas olajár is az amerikai gazdaságot fenyegető veszélyek között van, és az árfelhajtó spekuláció azóta visszalépett. Az utóbbi időben, számítva a világméretű olajtermelési kapacitásfölösleg szűkösségére, a gyenge értékpapírpiacokról és a dollárból menekülő forró tőke gyorsan előre hozott olyan árszinteket az olajpiacon, amilyet a világtartalékok fokozatos apadása és a mind drágábban növelhető kitermelés egyébként csak évtizedek múlva indokolna.

Az Egyesült Államokban a teljes olajtermék-fogyasztás jelenleg 3,2 százalékkal, a benzinfogyasztás 2,2 százalékkal kisebb, mint tavaly ilyenkor. A kínai keresletnövekedés további lassulását valószínűsíti, hogy a kínai kormány júniusban 18 százalékkal emelte az üzemanyagok árát. Júniusban a kínai kőolajimport napi 3,54 millió hordóra csökkent a májusi, 3,81 millió hordós napi átlagról, és csak 3,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, a májusi, 24,9 százalékos éves többlet után. Az első félévben a kínai kőolajimport 11,04 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Tavaly 12,4 százalékkal, 2006-ban 14,5 százalékkal nőtt a kínai nyersolajimport. Kína 1993 óta nettó olajimportőr, szükségletének mintegy felét fedezi a behozatal.

Az OPEC szerint a tényleges világkereslet már most is csökken, a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) szerint még nő, de mind lassabban és lassabban. Az IEA legutóbb is csökkentette keresletnövekedési előrejelzéseit, és a jövő évi növekedést is egyre kisebbnek várja az ideinél. Legújabb előrejelzése szerint a lassuló kereslet és az új termelőkapacitások miatt most már nő a tartalék termelőkapacitás a világon. Az IEA szerint az OPEC-en kívüli termelés jövőre napi 640 ezer hordóval napi 50,6 millió hordóra nő, miközben az OPEC-országok exportjára kisebb lesz a kereslet az ideinél.

A nyugati féltekén irányadó amerikai könnyűolajfajta, a West Texas Intermediate a legközelebbi, szeptemberi határidőre szerda reggel hordónként (159 liter) 121,83 dollár volt a New York-i árutőzsde (NYMEX) CME Globexen folytatódó elektronikus jegyzésében, 36 centtel olcsóbb a keddi New York-i zárónál. Hajnalban 26 centtel volt olcsóbb. Kedden 122,19 dolláron végzett a NYMEX-en, 2,54 dollárral olcsóbban, mint hétfőn. A legközelebbi határidők történetében - a jegyzés 1983. márciusi kezdete óta - a legújabb csúcs július 11-én napközben volt, 147,27 dolláron, idén ez volt a negyvennegyedik csúcsdöntés.

Az európai párlatkereskedelem számára irányadó, antwerpeni, rotterdami és amszterdami fizikai piacra (ARA) alapozott gázolajjegyzés a legközelebbi, augusztusi szállításra szerda reggel tonnánként 1136,75 dollár volt az ICE-n, 1,75 dollárral olcsóbb a keddi zárónál. Kedden 1138,50 dolláron zárt, 23,75 dollárral olcsóbban, mint hétfőn.

Szerda reggel az arany unciája (31,1035 gramm) 916,80 dollár volt Londonban azonnalra vételi oldalon, 2,00 dollárral olcsóbb, mint kedden későn. Március 17-én napközben, 1030,80 dolláron, új rekordot ért el.