Növelte nyereségét a Cseh Posta

Vágólapra másolva!
Tavaly 140 százalékkal - 794,5 millió koronára - nőtt a Cseh Posta (Ceská Posta) adózás előtti nyeresége az előző, 2006-os évhez viszonyítva - közölték szerdán Prágában.
Vágólapra másolva!

A Ceská Posta forgalma ugyanakkor csak 0,6 százalékkal emelkedett, s meghaladta a 17,6 milliárd koronát. A postai levélküldemények száma 904,6 milliót tett ki, ez 9,5 millióval alacsonyabb szám, mint 2006-ban. A szállított csomagok száma ugyanakkor hét százalékkal emelkedett, s elérte a 28,66 milliót.

A küldés idején kikézbesített levelek aránya a korábbi 94 százalékról tavaly 89 százalékra csökkent, az expressz levelek esetében 97 százalékról 89 százalékra.

A küldemények kézbesítési idejének meghosszabbodását az idén a Cseh Telekommunikációs Hivatal is bírálta, s felszólította a postát, hogy intézkedjen a helyzet javítása érdekében. A hivatal azt is kifogásolta, hogy felmérései és ellenőrzései kimutatták: a postások az esetek egyharmadában akkor sem adták át a csomagot a címzetteknek, amikor azok bizonyíthatóan otthon tartózkodtak, s inkább csak az értesítő szelvényt csúsztatták a levelesládába.

A Cseh Posta szerint a késlekedést az okozta, hogy az országos központi elosztóhelyen, Brünnben, új gépeket helyeztek üzembe. Azok bevezetése és az észlelt hibák megszüntetése bizonyos problémákat okozott, s időt vett igénybe.

Karel Kratina, a Ceská Posta vezérigazgatója elutasította azokat a sajtóban megjelent bírálatokat, miszerint a posta vezetése az elmúlt évben úgy emelte az árakat, hogy közben romlott a postai szolgáltatások színvonala.

A kormány döntése alapján Cseh Posta a tavalyi évben megkezdte az átalakulást, s a jövő évben állami vállalatból részvénytársasággá alakul át. Az elképzelések nem zárják ki, hogy később a Cseh Postát stratégiai befektetőnek adják el.