Nettó haszonélvezői az EU-nak a csehek

Vágólapra másolva!
Csehország az idei első félévben 26 milliárd koronával több pénzt kapott az Európai Uniótól, mint amennyit a közös kasszába befizetett - közölte Miroslav Kalousek cseh pénzügyminiszter csütörtökön Prágában. (1 korona= 9,75 forint)
Vágólapra másolva!

Prága az idei első hat hónapban 18 milliárd koronát küldött Brüsszelbe, de onnan 44 milliárd koronát kapott. "2004 óta ez a legjobb félévi eredmény" - szögezte le a miniszter.

A tárca kimutatása szerint kulcsfontosságúak a strukturális alapokból lehívott pénzek. Ebből a forrásból a cseheknek 33 milliárd koronát sikerült lehívniuk. Csehország a 2007-2013 közötti időszakban összesen 26,7 milliárd eurós összeget hívhat le a strukturális alapokból, ami mai árfolyamon átszámítva mintegy 614 milliárd koronát jelent.

Csehország számára komoly problémát jelent, hogy a korona árfolyamának folyamatos erősödése következtében az eurós összegek koronában egyre kisebbek. A korábbi árfolyamon ugyanis a 26,7 milliárd eurós összeg 750 milliárd koronára rúgott, tehát ebben a pillanatban a csehek 140 milliárd koronát veszítettek.

Mirek Topolánek, cseh kormányfő a hét elején bejelentette, hogy a probléma a kabinetet is aggasztja, s megpróbál megoldást találni erre a helyzetre. Az egyik megoldásként Topolánek azt említette, hogy Csehország a brüsszeli pénzeket nem euróban, hanem más pénznemben venné fel. A cseh média az Európai Bizottságra hivatkozva viszont azt írta, hogy ilyesmire nincs lehetőség, mert az Európai Unió költségvetése euróban van meghatározva.

Az elmúlt, 2004-2006-os időszakban Csehország Ciprussal és Lengyelországgal együtt azon tagállamok közé tartozott, akik a legkevésbé voltak sikeresek az európai uniós pénzek lehívásában.