Nem változott a TOP-100 kojuktúra-indexe

Vágólapra másolva!
TOP-100 vállalatcsoport üzleti várakozásait tükröző konjunktúra-index júliusban 87,7 százalék, az elmúlt hónapokban alig változott - áll az Ecostat kutatóintézet legfrissebb, az MTI-nek csütörtökön eljuttatott felmérésben.
Vágólapra másolva!

A nagyvállalatok visszajelzései szerint az elmúlt negyedévi teljesítmény 54 százalékuknál szinten maradt, 22 százalékuknál a termelés növekedett, majdnem negyedüknél csökkent.

A nagyvállalatok rövid távú előrejelzése derűlátó, a következő negyedévben 41 százalékuk számít növekvő teljesítményre, visszaesést 18 százalékuk valószínűsít.

A következő három hónapban a TOP-100 vállalatcsoporthoz tartozó cégek 8 százaléka jelentősen, 46 százalékuk kismértékben bővíti tevékenységi körét. A termelés alapvető feltételeiben a vállalkozások nem számolnak jelentős változással, az értékesítési lehetőségeket a világgazdasági konjunktúra, az árak, és a belső kereslet alakulása határozzák meg.

A vállalatvezetők megítélése szerint cégük hosszú távú növekedését az elégtelen kereslet és a túlzott adóterhelés akadályozza. Rövid távon a fejlődés meghatározó eleme a külpiacok fizetőképes keresletének alakulása, a hazai igények lassú ütemben, fokozatosan bővülnek.

A belföldi keresletet a nagyvállalatok harmada növekvőnek, 54 százalékuk változatlannak ítéli. Külföldi relációban a válaszok megoszlása kedvezőbb, bővülő értékesítési lehetőségekkel számol a cégek 38 százaléka, stabil piacokkal a vállalatok fele rendelkezik. Versenyképességének rövid távú változását belföldi összehasonlításban derűlátóan ítéli meg a nagyvállalatok negyede, javuló külpiaci pozícióban 24 százalékuk reménykedik.

A TOP-100 csoport 52 százaléka pénzügyi helyzete stabilitását prognosztizálja, 35 százalékuk javuló, 13 százalékuk romló likviditással számol az év hátralévő részében.

A szakember-ellátásra vonatkozó előrejelzések a munkaerő-utánpótlással kapcsolatos aggodalmak növekedésére utal, a vállalkozások harmada a munkaerőpiac keresleti oldalának erősödésével számol. A prognózissal összhangban saját vállalata létszámát a cégek 35 százaléka alacsonyabbnak tartja az optimális szintnél.

Júliusban a készletállományt a nagyvállalatok 80 százaléka az ilyenkor megszokottnak minősítette, 11 százalékuk megítélése szerint raktárállománya átlag feletti, 9 százalékuk szerint annál alacsonyabb. A cégek készletállománya megegyezik a júniusival.

Júliusban a TOP-100 csoport 61 százaléka nyilatkozott új beruházás egy éven belüli beindításának szándékáról. A cégek fejlesztési elkötelezettsége hónaponként ingadozó, nagymértékben függ a keresleti, jövedelmezőségi helyzet változásától. A szubjektív tényezők között a "társadalmi béke" befektetést ösztönző szerepe említést érdemlő.

A rendelések volumenét a cégek háromnegyede az ilyenkor megszokottnak értékeli, 13 százalékuk annál magasabbnak tartja. A termelés élénkítésének feltételei a vállalatok jelentései szerint keresleti oldalról biztosítottnak tűnnek.