Nádcukor készülhet Kaposváron

Vágólapra másolva!
Mérlegeli az osztrák Agrana-konszern tulajdonában lévő Magyar Cukor (MC) Zrt., hogy importált nádcukor feldolgozásával javítsa kaposvári gyárának hatékonyságát. Fischer Béla, a társaság elnök-vezérigazgatója a Világgazdaságnak elmondta: döntés még nem született az ügyben, egyelőre a beruházási lehetőségek "átgondolása" folyik. A fejlesztéseknek előnyük és hátrányuk is lehet, ezért alapos tájékozódásra van szükség - fogalmazott a cégvezető.
Vágólapra másolva!

Az uniós reformok nyomán az elmúlt években megtizedelték a hazai cukorgyárakat, és egyetlen üzem maradt meg, a kaposvári, 105 ezer tonnás uniós cukorkvótával. Ám a Magyar Cukor idén ezt sem tudja kihasználni, mivel a szükséges 16 ezer helyett csak mintegy hatezer hektárra tudott szerződéseket kötni a gazdálkodókkal. (A termelők jelentős része ugyanis más kultúrák - elsősorban gabonafélék és olajos növények - vetésére állt át a világpiaci konjunktúra miatt - írja a Világgazdaság.)

Az MC - a jó időjárásnak köszönhetően - várhatóan 400 ezer tonna cukorrépát vásárol fel a hazai gazdálkodóktól, de a kvóta teljesítéséhez legalább 730 ezret kellene feldolgoznia - közölte Fischer Béla. Ha az Agrana jóváhagyná a nádcukor feldolgozására irányuló elképzeléseket, az MC még az idén elvégeztetné a fejlesztésekhez szükséges tervezési és engedélyeztetési munkákat, jövőre pedig már meg is valósítaná a beruházást - mondta az elnök-vezérigazgató.