Munkát adnak az új cégek az APEH-nak

Vágólapra másolva!
Az idén, a félév végéig 20 091 gazdasági társaság alakult jogelőd nélkül, közel másfélszer annyi, mint az előző három évben átlagosan, ennek ellenére az APEH a cégek több mint 20 százalékát ellenőrizte a 90 napos határidőn belül - derül ki az adóhatóság szerdai sajtóközleményéből.
Vágólapra másolva!

A mulasztási bírság alapjául szolgáló hiányosságok aránya 10 százalék volt, az ellenőrzések 240 esetben találták indokoltnak az adószám felfüggesztése iránti eljárás megindítását.

Más vizsgálatokat is figyelembe véve, az igazgatóságok összesen 4753, az adószám felfüggesztésére irányuló határozatot hoztak, és 5916 adószámot töröltek, több mint hat és félszeresét az egy évvel ezelőttinek.

A feketegazdaság elleni küzdelem jegyében az adóhatóságnak az idei évtől az újonnan, jogelőd nélkül alakult cégek legalább 20 százalékát ellenőriznie kell az alapítást követő 90 napon belül -ezt a vállalatalapítások egyszerűbbé tétele indokolja.

A kiválasztásra kockázatelemzés alapján kerül sor. Ellenőrzésre számíthat az a társaság, amelynek tagja, vezető tisztségviselője köztartozással megszűnt, jelentős összegű adóhiánnyal, adószám felfüggesztéssel, törléssel, üzletbezárással, tevékenység felfüggesztésével érintett társaság tagja, vezető tisztségviselője volt. Ha az adóhatóság szabálytalanságot talál, felfüggeszti az adószámot.