A horvátok az OMV-t faggatnák INA-ügyben

Vágólapra másolva!
Horvátország szeretné megtudni az osztrák OMV pontos szándékait az INA horvát olajcéggel kapcsolatban: a pénzügyi szolgáltatásokat felügyelő horvát hatóság (HANFA) hamarosan levélben kéri fel az OMV-t esetleges részesedés-vásárlási szándékai tisztázására.
Vágólapra másolva!

Mint a HANFA illetékese szerdán nyilatkozatában elmondta: ezen a héten, de lehet, hogy már szerdán levelet küldenek ez ügyben az OMV-nek, válaszadási határidőt azonban nem jelölnek meg.

Korábbi hírek szerint az OMV érdeklődik az INA-ban levő részesedés-vásárlás iránt, esetleg megvenné a háborús veteránoknak az INA kőolajipari csoportban lévő részét. Az OMV hivatalos ajánlatot eddig nem tett, de a HANFA szerint az OMV érdeklődésével kapcsolatos hírek érinthetik az INA részvényárát.

Az OMV a Reutersnek korábban úgy nyilatkozott, hogy erős figyelemmel kíséri az INA részesedés-eladásával kapcsolatos fejleményeket, de egy, a céghez közelálló forrás szerint nem valószínű, hogy az OMV ajánlattal állna elő, mert a "(horvát) kormány nyilvánvalóan a Mollal való üzletkötést favorizálja".

Az osztrák OMV megvenné a háborús veteránoknak az INA kőolajipari csoportban lévő 7 százalékos részesedését - számolt be június közepén az osztrák Wirtschaftsblatt a Vecernji list értesülésére hivatkozva. Az osztrák vállalat - amely már korábban is jelezte ezt a szándékát - akkor levélben írta a veteránok részvényeit kezelő alap igazgatójának, horvát miniszterelnök-helyettesnek, hogy az OMV kész a jelenlegi piaci árat készpénzben kifizetni a részesedésért. Az OMV szóvivője akkor nem cáfolta, de nem is erősítette meg az értesülést.

"Hónapokon belül megállapodás születhet a Mol és a horvát INA olajtársaságok közötti részvénycseréről" - mondta el Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és horvát partnere, Ivo Sanader július elején a horvátországi Dubrovnikban kétoldalú megbeszélésük után.

"Arról tárgyal a két társaság, hogy részvénycserével kölcsönösen részesedést szereznek egymásban. (...) Kellő akarat van mindkét oldalon, hogy a következő hónapokban erre a kérdésre végleges és pozitív választ adjunk" - mondta Gyurcsány Ferenc. A miniszterelnök hozzátette: ez a megoldás jobb lehetőséget biztosít mind a két ország számára.

Ivo Sanader szerint is az olajtársaságok részvénycseréjével mind a két fél jól jár majd. A tárgyaláson minden eddiginél nyíltabban kötelezte el magát a horvát kormány a két olajtársaság közötti üzlettel kapcsolatban. A horvát kabinet már az őszi ülésszak kezdetén szeretné benyújtani a megállapodásról szóló tervezetet a parlament elé.

A horvát döntés mögött egyrészt az állhat, hogy eldőlt a Mol-OMV közötti, az INA megszerzéséért folytatott csata, a Mol regionális szerepe megnőtt. Másrészt Magyarország érdekérvényesítő képessége is egyre erősebb a régióban, hiszen a magyarok elkötelezettek a Nyugat-Balkán euroatlanti csatlakozásában és jelentős magyar befektetések is érkeztek a térségbe.

Horvát lapértesülések szerint a megbeszélések arról folynak, hogy a horvát kormány, amely 44,84 százalékot birtokol az INA-ból, átadna 14 százaléknyi INA-részvényt a Molnak, Mol-részvényekért cserébe. Ezzel a magyar olajtársaság részesedése 39 százalékra nőne az INA-ban, a horvát kormányé 30,84 százalékra csökkenne.