Mol ajánlat az INA részvényekre

Vágólapra másolva!
A mai napon a MOL hivatalosan bejelentette szándékát az érintett feleknek Horvátországban, hogy nyilvános ajánlatot kíván tenni a törvény által előírt határidőn belül az INA közkézhányadban lévő részvényeire, azaz amelyek nem a MOL, vagy a vele összehangoltan eljáró Horvát Köztársaság tulajdonában vannak - áll a Busdapesti Értéktőzsde honlapján a cég közleményében.
Vágólapra másolva!

A horvát kormány és a Mol folyamatosan tárgyal az energia szektorban való stratégiai együttműködésről, beleértve az INA jövőbeni fejlesztési és tulajdonosi struktúráját illető elképzeléseket. Bár ezen tárgyalások még nem zárultak le, a Mol nyilvános ajánlatával meg kívánja erősíteni elkötelezettségét az INA-val való stratégiai partnerség iránt, és egyben véget kíván vetni a további spekulációknak.

A Mol szerint a két vállalat közötti együttműködés szorosabbá fűzése növeli a részvényesi értéket minden érintett számára - áll a cég közleményében.

A Mol elkötelezett a vállalat üzletágainak jövőbeni fejlesztése mellett, hogy megszilárdítsa az INA pozícióját Dél-Európában az élesedő regionális versenyhelyzetben. A magyar olajcég ezt alátámasztandó kezdeményezte az INA rijekai és sisaki finomítói fejlesztési programjainak kiterjesztését, költségvetésének bővítését.

Rövid távú veszteséget és hosszú távú nyereséget várnak az elemzők

Bizonytalannak tartják a Mol árfolyamok rövid távú alakulását az MTI által megkérdezett elemzők és üzletkötők azt követően, hogy a Mol bejelentette, vételi ajánlatot kíván tenni a horvát olajipari cég, az INA közkézhányadban lévő, 30 százalék körüli részvényeire.

Sőre Balázs, a Buda-Cash Brókerház határidős üzletkötője szerint a Mol hosszabb távú árfolyam alakulását, az üzlet piaci megítélését nagyban befolyásolja majd a ma még nem ismert vételi ár.

Hozzátette: akvizíciók bejelentésekor általában a vevő társaság részvényára csökken, így valószínű a Mol árfolyamának gyengülése is rövid távon. Hosszabb távon azonban, az üzleti döntést megalapozó szinergiák várhatóan pozitívan hatnak a Mol megítélésére. Sőre Balázs hozzátette, hogy a piacot kissé meglepte a bejelentés.

Tordai Péter, a KBC Securities elemzője összességében enyhe pozitív hatást vár a bejelentéstől. Elmondta, hogy a Molnak legalább az elmúlt három hónap súlyozott átlagárán, minimum 2560 kunán kell vételi ajánlatot tenni, ami lényegesen alacsonyabb az elmúlt egy-két napi, 3000 kunát is meghaladó árnál. A Mol ezzel a bejelentéssel korlátozza az INA-val kapcsolatos spekulációk árfelhajtó hatását - tette hozzá, de megemlítette azt is, hogy rengeteg még a nyitott kérdés.

A spekuláció bár gyengülhet, de meg nem szűnik - utalt az elemző arra, hogy az INA részvények iránt az osztrák OMV olaj- és gázipari vállalat is érdeklődik, sajtóértesülések szerint 26 százalékot akar vásárolni a horvát olajtársaságból.

A Mol papírok kereskedését 13 óra 27 perckor függesztették fel a társaság kérésére, akkor a papír 0,27 százalékos mínuszban volt, majd 15 óra 45 perckor állították vissza, nem sokkal később 1,62 százalékos veszteségbe került a pénteki záráshoz képest.