Vágólapra másolva!
Parlamenti jóváhagyás esetén a jövő évtől újraszabályozzák a gépjárművek zálogjogi nyilvántartását - közölte kedden az MTI-vel a Magyar Lízingszövetség, miután közös törvényjavaslat beterjesztésében állapodott meg az Igazságügyi és Rendészeti Minisztériummal és az Országos Közjegyzői Kamarával.
Vágólapra másolva!

Ha a jövő év januárjában életbe lép az új szabályozás, akkor az autók forgalmi engedélyéből ismét egyértelművé válik, hogy adott esetben a gépjármű finanszírozott, lízingelt.

A jelenlegi szabályozás legnagyobb hibája, hogy a gépjárműre bejegyzett ingó zálogjog nem jelenik meg sem a gépjármű hivatalos okmányaiban, sem az okmányirodai nyilvántartásban - jelezte Lévai Gábor, a Lízingszövetség főtitkára, hozzátéve, hogy az eljárás maga a közokirati kényszer, és ezért a közjegyzői közreműködés miatt hosszadalmas és költséges is, egy autóra akár 50 ezer forintba is kerülhet a zálogbejegyzés.

A gépjárművek zálogjogi nyilvántartását a Közjegyzői Kamara vezeti, ám ez nem tartalmazza az autók egyedi azonosítóit, így a rendszámát, vagy az alvázszámát. Ebből az következik, hogy ha valaki el akar adni egy jelzáloggal terhelt gépkocsit, azt bizonyos esetekben anélkül is megteheti, hogy erről az új tulajdonos az adásvételkor tudomást szerezne.

A Lízingszövetség által javasolt zálogjogi reform lényege éppen abban áll, hogy a zálogjogi nyilvántartás egészüljön ki ezekkel az azonosító adatokkal, legyen kötelező az okmányirodák és a végrehajtó számára a nyilvántartásban a gépjárműre bejegyzett korlátozások ellenőrzése mind tulajdonos váltást, mind árverezést megelőzően, és a nagyközönség számára legyen ingyenes on-line hozzáférés a Közjegyzői Kamara adatbázisához.

A hitelfedezeti rendszeren módosítani kell

A jelenlegi szabályozás problémája, hogy ha egy finanszírozó cég gépjármű hitelt felvevő ügyfele ellen végrehajtási eljárás indul, a végrehajtó lefoglalhatja a gépjárművet, akkor is, ha az a gépjármű hitel fedezeteként szolgált. Előfordulhat, hogy az adós rendesen törleszti a gépjármű hitelét, mégis lefoglalják és elárverezik az autóját, akár közüzemi számlatartozás, vagy adótartozás fejében is. Ráadásul az árverezés során - a Lízingszövetség gyakorlati tapasztalatai szerint - az autók jóval a piaci ár alatt kelnek el.

A Magyar Lízingszövetség adatai szerint az elmúlt 3 évben több, mint 24 ezer gépjárművet foglaltak le, ezek értéke meghaladta a 40 milliárd forintot. A lefoglalt gépjárművekből közel 4 ezret elárvereztek, a finanszírozó cégek ebből származó vesztesége csak 2007-ben meghaladta az 5 milliárd forintot.