London: vége a magyar kamatemelésnek

Vágólapra másolva!
Többségi véleménnyé vált a londoni elemzői közösségben, hogy a forint meredek erősödése és a vártnál jobb legutóbbi inflációs adat véget vetett a magyar jegybank kamatemelési ciklusának. A Cityben az MNB Monetáris Tanácsának hétfői ülésére már senki nem vár kamatemelést, és megjelentek az első - igaz, távlati és óvatos - kamatcsökkentési jóslatok.
Vágólapra másolva!

A Barclays Capital befektetési bank londoni elemzői pénteken azt jósolták, hogy az erős forint és a kedvező májusi bérkiáramlási adatok miatt hétfőn és az év további részében már nem várható kamatmódosítás.

A ház 2009 első negyedére vár egy negyed százalékpontos kamatcsökkentést, és a másodikra egy további hasonló mértékűt, vagyis előrejelzése szerint a jövő év közepéig 8,00 százalékra süllyed az MNB alapkamata. A Dresdner Kleinwort befektetési csoport londoni elemzői pénteken az MTI-nek szintén azt mondták, hogy hétfőre semmiképpen nem várnak emelést, és szerintük a kamatciklus a jelenlegi 8,50 százalékon tetőzött is, "ahogy azt most már a piac is árazza". A ház szerint a következő kamatmódosítás csökkentés lesz, várhatóan 2009 első negyedének végén.

A JP Morgan bankcsoport londoni befektetési részlegének elemzői pénteken úgy fogalmaztak: megnőtt annak a valószínűsége, hogy az MNB következő kamatmódosítása csökkentés lesz emelés helyett, a forint ereje és stabilizálódása a jelenlegi szinten valószínűtlenné teszi a további szigorítást.

A cég éppen pénteken közölt havi felmérése azt mutatja, hogy meredeken nőttek a hosszú - vagyis erősödésre játszó - forintpozíciók az elmúlt egy hónapban a felzárkózó piacokon aktív globális befektetési alapok portfolióiban, amelyekben a forintkonstrukciók az eddigi alulsúlyozottság után immár felülsúlyozottá váltak.

Juliet Sampson, az HSBC bankcsoport londoni közép-európai közgazdásza az MTI-nek pénteken ugyancsak azt mondta, hogy az MNB szigorítási ciklusa tetőzött, az idén semmilyen kamatmódosítás most már nem valószínű, és a következő év közepe felé lehetséges az első kamatcsökkentés, ha addigra az infláció kifullad.

A Merrill Lynch globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének pénteki előrejelzése szerint az infláció kifulladása a forint ereje miatt mindenképpen várható. A cég londoni elemzői úgy számolnak, hogy a magyar gazdaságra jellemző átszűrődési ráta alapján egyedül a jelenlegi forinterősödés - ha konszolidálódik - 1,5-2 százalékponttal mérsékelheti az inflációs ütemet a következő 18 hónapban.

A Goldman Sachs befektetési csoport pénteki londoni előrejelzése szerint "a következő kamatemelési alkalom" az MNB számára augusztusban lesz, amikor megjelenik az új inflációs jelentés, de a GS londoni elemzői azt valószínűsítik, hogy a magyar jegybank akkor sem fog emelni, ha a forint megmarad a jelenlegi árfolyamszint körül. A Goldman Sachs közölte, hogy módosította magyarországi kamat-előrejelzését - a cég eddig 9 százalékon tetőző MNB-kamatot várt -, és most már nem számít további pénzügypolitikai szigorításra.

A további szigorítással számoló kisebbségi csoportba tartozik a Deutsche Bank londoni közép-európai elemzője, Gillian Edgeworth, aki pénteken az MTI-nek azt mondta: a következő három hónapra valószínűsít még egy negyed százalékpontos emelést a magas infláció miatt.

Jacqueline Madu, a Crédit Suisse bankcsoport londoni befektetési részlegének közép-európai elemzője szerint sem lehet kizárni egy további emelést.