Leállt az EU-s beruházás Miklósfán

Vágólapra másolva!
Szünetel az 1,3 milliárd forint értékű, 45 százalékban európai uniós forrásból támogatott beruházás a miklósfai állattartó telepen, ugyanis környezetvédelmi okokra hivatkozva a Közművelődési és Városszépítési Egyesület megfellebbezte a Nagykanizsa határában található telep bővítésére és korszerűsítésére kiadott környezetvédelmi hatósági engedélyt - tájékoztatta Tóth István, a Miklósfai Mezőgazdasági Zrt. igazgatósági tagja az MTI-t.
Vágólapra másolva!

Hozzátette: a bővítésre azért lenne leginkább szükség, mert az állattartási ágazat a régi technikai feltételekkel nem tud nyereséges lenni, mintegy ezres állatszámnál tudnának csak gazdaságosan működni. A társaság tejtermeléssel, növendékmarha és itatásos borjú tartásával foglalkozó vállalatainak - Alkotmány TSZ, Krisztina Tej Kft., Miklósfai Mezőgazdasági ZRt. - vesztesége az utóbbi időszakban meghaladta az évi 60 millió forintot.

Az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alap (EMVA) 504 millió forintos pályázati támogatásával és mintegy 800 forint saját forrásból Miklósfa külterületén egy csúcstechnológiával működő, környezetkárosítást nem okozó, megújult telep jöhetne létre az eddigi korszerűtlen telep területén - hangsúlyozta Tóth István.

A mostani 500 állat helyett 1200-1500 állatot tudnak majd nevelni, az éves bevétel várhatóan eléri a 800-850 millió forintot. A cég elsősorban hazai piacra termel, felvásárlói a nagy tejfeldolgozó gazdaságok.

Kiss László, a civil szervezet elnöke az MTI kérdésére elmondta: azért tiltakoznak a beruházás ellen, mert a bővítés, valamint az új, hígtrágyás technológia bevezetése veszélyeztetné a városrész környezetét, levegőjét. Attól tartanak, hogy rovarinvázió lesz, tovább szennyeződik a terület, a városrészben terjedő bűz miatt csökken az ingatlanok értéke.

Az elnök szerint a telepet már most is a helyi állattartási rendelettel ellentétesen üzemeltetik, ugyanis a város közigazgatási területén belül csak 49 darab szarvasmarha tartható. Ezzel szemben legszélső háztól 520 méterre található telepen már most is 500 állatot tartanak, a bővítés után pedig a számuk megháromszorozódik.

A civil szervezet azt is sérelmezi, hogy a beruházásról csak a környezetvédelmi engedély kiadása, 2008. április 14-e után szereztek tudomást. A városszépítő egyesület a döntés ellen fellebbezést nyújtott be, és több mint 500 tiltakozó aláírást gyűjtött össze.

Tóth István elmondta, hogy az önkormányzat által kiadott építési engedélyt a jegyző visszavonta, ezért kérelmet nyújtottak be a közgyűléshez, a helyi építési és állattartási határozat módosítására. Az európai uniós előírásoknak megfelelően három éven belül be kell fejezni a beruházást, de ha a hivatalos eljárások miatt elhúzódik a telep bővítése, a veszteségeik is tovább növekednek.

Megjegyezte: ha Nagykanizsán nem lesz lehetőség az 1,3 milliárd forintos korszerűsítésre, akkor a terveket az ország egy másik pontján kell megvalósítaniuk. Ebben az esetben viszont meg kell szüntetniük a Nagykanizsa másik városrészében, Kiskanizsán működő telepet is, ami összesen 55-60 munkahely megszűnését jelenti a városban - tette hozzá Tóth István.

Gyergyák Krisztina aljegyző az MTI kérdésére elmondta, a közgyűlés a városrész lakosságával fórum keretében történt egyeztetés után, a szeptemberi közgyűlésen dönt az állattartás szabályairól szóló rendeletének módosításáról.

Az állattartó telep tervezett bővítéséről és korszerűsítéséről a Miklósfai Mezőgazdasági ZRt. csütörtökön tart lakossági fórumot.