Gyorsulva javul a külkereskedelmi mérleg

Vágólapra másolva!
A külkereskedelmi forgalom volumenbővülése áprilisban a márciusi jelentős mérséklődés után - mind az exportban, mind az importban meghaladta az év első három hónapjában mért szintet: a kivitelé 24 a behozatalé 18 százalékkal volt több, mint egy évvel korábban - tájékoztatott a KSH.
Vágólapra másolva!

2008. január-áprilisban a kivitel volumene 17, a behozatalé 12 százalékkal nőtt a megelőző év azonos időszakához képest. A külkereskedelmi mérleg 88 milliárd forint (341 millió euró) aktívumot mutatott, ez 166 milliárd forint (648 millió euró) javulást jelent a 2007. január-áprilisi 78 milliárd forint (307 millió euró) passzívumhoz képest.

Az év első négy hónapjában az előző év azonos időszakához képest a forgalom forintban mért árszínvonala exportban 1,5, importban 2,6 százalékkal emelkedett, így a cserearány 1 százalékkal romlott. Ezen belül az energiahordozók kedvezőtlen áralakulása 1,5 százalékos romlást okozott, a többi árufőcsoportban pedig összességében kismértékű cserearány-javulás következett be. A forint árfolyama a főbb devizákhoz képest összességében minimálisan gyengült: az euróhoz képest valutánk 3 százalékkal leértékelődött, a dollárhoz viszonyítva 10 százalékos felértékelődés történt.

Az Európai Unióba irányuló kivitel volumene 12, az onnan érkező behozatalé 8 százalékkal nőtt. Az új tagállamok esetében mind a kiviteli, mind a behozatali forgalom továbbra is lényegesen nagyobb ütemben (24, illetve 10 százalékkal) bővült, mint a régiek vonatkozásában. Egyenlegünk aktívuma a korábbi hónapok tendenciáját követve továbbra is javulást mutat: 200 milliárd forinttal, 628 milliárdra nőtt.

Ázsiával szemben rontottunk

Az EU-n kívüli országokkal folytatott kereskedelmünk exportvolumene 38, importvolumene 24 százalékkal emelkedett. Mivel az EU-n kívüli európai államokkal folytatott kereskedelem egyenlegjavulása (47 milliárd forint) csak részben tudta ellensúlyozni az ázsiai relációban bekövetkező egyenlegromlás mértékét (109 milliárd forint), az országcsoporttal folytatott kereskedelmünk passzívuma 34 milliárd forinttal, 539 milliárd forintra emelkedett.