A Citibank vette a legtöbb állampapírt

Vágólapra másolva!
Az első félévi államkötvény aukciókon az öt legnagyobb elsődleges forgalmazó vásárolta meg az értékesített mennyiség 64 százalékát, szemben a 2007 második félévi 74 százalékkal - értesült az MTI-ECO az Államadósság Kezelő Központtól (ÁKK) kedden.
Vágólapra másolva!

A diszkont kincstárjegy aukciókon is csökkent, bár továbbra is magas maradt a koncentráció. Az első félév aukcióin az első öt elsődleges forgalmazó a teljes értékesített mennyiség 68 százalékát vette meg, a tavaly második félév első ötje még 75 százalékot.

Az állampapír aukciókon közvetlenül csak az elsődleges forgalmazók vehetnek részt. Az idei első félévben, akárcsak a tavalyi másodikban, 11 elsődleges forgalmazó működött, egyetlen különbséggel: a Dresdner Bank helyére a Raiffeisen lépett.

Az ÁKK az idei első félévben tartott aukciókon összesen 830 milliárd forint névértékű államkötvényt értékesített, 25 százalékkal kevesebbet a tavalyi második félévi 1100 milliárdnál. Eközben diszkontjegyekből a tavaly július-december közötti 1755 milliárd forintról az első félévben 6 százalékkal 1869 milliárd forintra nőtt az aukciós értékesítés.

A kötvényértékesítés erős csökkenése a kisebb idei finanszírozási szükséglet mellett feltehetően a finanszírozási stratégia márciusi módosítását is tükrözi. A kötvénypiac akkori zavarai nyomán az ÁKK eredeti terveihez képest 25-30 százalékkal visszafogta a kötvényaukciókon értékesített mennyiségeket, ezzel párhuzamosan hasonló mértékben emelte a diszkontjegyek aukciós kínálatát.

Az ÁKK honlapján közzétett lista szerint az idei első félévi kötvényaukciókon a Citibank volt a legnagyobb vásárló, utána a Raiffeisen Bank, az OTP, az ING és a CIB következett. A lista erősen módosult a tavalyi második félévhez képest, amikor az aukciókon a legtöbb kötvényt az OTP vette meg, utána a K+H, az ING, az Erste és a Deutsche Bank következett.

Az idei első félévi diszkontjegy aukciós vásárlásokban megőrizte tavaly második félévi vezető helyét az Unicredit Bank. Mögötte a CIB Bank volt a második, a harmadik az ING Bank - ők helyet cseréltek az előző negyedévhez képest, majd a Magyar Takarékszövetkezeti Bank és a K+H következett. 2007 második felében a diszkontjegy aukciókon az OTP volt a negyedik, és a Magyar Takarékszövetkezeti Bank az ötödik legnagyobb vásárló.