Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Kezd helyreállni a befektetők bizalma

Vágólapra másolva!
Az európai befektetési alapok, illetve kezelőik számára napjainkban az egyik legfontosabb feladat a vagyonkezeléshez kapcsolódó termékek iránti bizalom újbóli megteremtése - mondta Mathias Bauer, az Európai Befektetési Alap- és Vagyonkezelők Szövetségének (EFAMA) elnöke, a Raiffeisen Capital Management (RCM) igazgatóságának elnöke az MTI-nek.
Vágólapra másolva!

Az EFAMA napjainkban 24 nemzeti szövetséget, 2 megfigyelői státuszú szövetséget és 42 vállalati tagot számlál.

Az EFAMA elnöke kifejtette: a másodlagos jelzálogpiaci válság nem múlt el nyomtalanul az európai befektetési alapok piacán. Ismertette: a befektetési alapok területén a korlátlan növekedés évtizedei után először tapasztalható csökkenés 3 egymást követő negyedévben, a kötvénypiacokon továbbra is kedvezőtlen az árfolyam-alakulás, a részvénypiacok volatilisek, a rövid futamidejű befektetések likviditásának hiánya jellemzi a folyamatokat.

Elmondása szerint a másodlagos jelzáloghitel-piaci válság az alapokat közvetetten érintette csupán, a befektetési jegyek értékesítésének és visszavásárlásának szüneteltetését az európai, mintegy 30 ezer alapból csak 10-nél rendelték el, viszont egyes pénzpiaci alapoknak az anyabank segítségére volt szüksége.

Kiemelte, hogy az intézményi befektetőket jobban érintette a válság, mint a lakossági befektetőket, és az alapkezelők a felügyeleti szervekkel szoros összhangban hozták meg a szükséges intézkedéseket.

Lengyelország, Magyarország, Szlovénia és Csehország a legjobbak között

Az EFAMA összegzése szerint a kelet- és közép-európai piacokon a befektetési alapokat 2005-ben már erőteljes beáramlás jellemezte. Mindenekelőtt Lengyelországban, Magyarországon és Szlovéniában nőttek az alapokban őrzött megtakarítások, ezekben az államokban elsősorban a részvénybefektetések keltették fel a befektetők érdeklődését.

A közép- és kelet-európai befektetési-alap szektor fejlődésének érdekessége, hogy hasonló a nyugat-európai mintához, de sokkal dinamikusabb annál.

A közép- és kelet-európai államok közül az alapokban kezelt vagyon tekintetében csaknem 31 milliárd euróval Lengyelország van az első helyen, Magyarország és a Cseh Köztársaság pedig mintegy 10, illetve 6 milliárd euróval a második, illetve harmadik helyen áll a 2007. év végi adatok szerint.

Ha azonban az egy lakosra jutó befektetési volumen adja az országok összehasonlításának alapját, az egy főre jutó csaknem 2050 eurós befektetést tekintve a szlovének átlagosan majdnem kétszer annyit fektettek be, mint a magyarok, akik 1190 euróval a csehek előtt (1100 euró) végeztek a második helyen a tavaly év végi adatok szerint - az EFAMA összegzése szerint.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről