Kevés a terminál a boltokban

Vágólapra másolva!
Tavaly a magyarok már több alkalommal használták bankkártyájukat vásárlásra, mint készpénzfelvételre. Az örvendetes változás egyik oka a hitelkártyák gyors terjedése, ám a kártyaelfogadó kereskedők számát tekintve Magyarország még sereghajtó az EU-n belül. Csakhogy hiába nő a kártyás fizetési hajlandóság látványos mértékben, ha továbbra is kevés a kártyaelfogadó kereskedő - írja a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

Amíg 2006-ban az MNB adatai szerint az ATM-használat - azaz az automatás készpénzfelvétel - még 10 milliós előnyben volt a kereskedői terminálokon végzett műveletekkel, azaz a vásárlással szemben, 2007 végére a vásárlások kerültek többségbe. Tavalyelőtt 109 millió ATM-műveletet és 99 millió POS-tranzakciót regisztráltak, míg tavaly már 116 millió kontra 126 millió volt az arány - mondta a Népszabadság kérdésére Zdenek Houser, a MasterCard Europe térségért felelős üzleti igazgatója.

A kisebb üzletekben telefonvonalon keresztül - betárcsázással - kommunikál a gép, míg a taxikban mobil (GPRS) megoldást használnak. Utóbbi kettő érezhetően lassabb kártyaelfogadást jelent, noha a sebesség ugrásszerűen megnőtt az utóbbi években.

Hiába nő a kártyás fizetési hajlandóság ilyen látványos mértékben, ha továbbra is kevés a kártyaelfogadó kereskedő. Magyarországon 2007 végén az ilyen üzletek száma alig 30 ezret tett ki, ami nem éri el a kívánatos szint 50 százalékát. Vagyis duplázni kéne, és így is csak az üzletek kevesebb mint 40 százalékánál lehetne pénz nélkül fizetni. Az egymillió lakosra jutó kártyalehúzó berendezések számát tekintve csak Szlovákiát, Bulgáriát és Romániát előzzük meg, mélyen az EU-átlag alatti a 4551 darabos mutatónk.