Javult a kkv-k konjuktúra indexe

Vágólapra másolva!
Az Ecostat kis- és középvállalatok (kkv) konjunktúra-indexe júliusban 85,6 százalékra emelkedett, mintegy 1,5 százalékkal javult az előző havihoz képest, értéke megegyezik az első félévi átlaggal - áll a kutatóintézet összefoglalójában, amelyet csütörtökön juttatott el az MTI-hez.
Vágólapra másolva!

A kkv szektor bizalmi mutatóinak trendje egy évvel korábban lassan ereszkedőre váltott, április óta vízszinteshez közeli pályán mozog. Az Ecostat a második félévre a várakozások javulásával és a teljesítmények fokozatos élénkülésével számol.

A kis- és középvállalatok felének tájékoztatása szerint termelésük 2008 második negyedévében nem változott az előző negyedévhez képest. A cégek harmada növelni tudta kibocsátását, 21 százalékuknál viszont csökkent a termelés. A következő hónapokban a vállalatok 36 százaléka termelése növelését, 18 százalékuk visszaesését valószínűsíti.

A havi megfigyelésben résztvevő gazdálkodó szervezetek fejlődésük legnagyobb akadályának a munkáltatói és vállalkozói terhek magas szintjét tekintik.

Pillanatnyi készletállományát a kkv-k 71 százaléka átlagosnak, 17 százalékuk azt valamivel meghaladónak ítéli. Belföldi piacán a vállalatok 27 százaléka számol növekvő, 13 százalékuk csökkenő kereslettel. Exportpiacain a kis- és középvállalatok ötöde feltételezi eladásai növekedését, majdnem tizedük a külpiaci kereslet csökkenésével számol.

A magyarországi vállalkozások 70 százalékának megítélése szerint versenyképessége az idén érdemben nem változik. Pozíciójavulást belföldön ötödük, külföldön 12 százalékuk remél. A cégek felének véleménye alapján foglalkoztatott létszámuk kielégítő, 30 százalékuknál az ilyenkor szokásosnál alacsonyabb.

A júliusi előrejelzés szerint a hazai cégek 42 százaléka egy éven belül új beruházás indítását tervezi. A fejlesztési aktivitási mutató április óta alig változik. A következő fél évben a hazai cégek 48 százaléka kiegyensúlyozott, 26 százalékuk javuló pénzügyi helyzetben végzi majd tevékenységét, ami összhangban van a fejlesztési terveikkel.

A cégek teljesítményét megalapozó rendelésállomány 56 százalékuknál az ilyenkor elfogadott szinten áll, 13 százalékuknál azt meghaladó, egyharmaduknál pedig a kívánatosnál alacsonyabb. A jelzések szerint a kkv-k termelésének bővítését a lanyha kereslet érezhetően mérsékli.