Japán 30-szor takarékosabb Ukrajnánál

Vágólapra másolva!
Az elkövetkezendő évben, Koppenhágában találkoznak a világ vezetői, hogy aláírják a már 10 éve megkötött Kyoto-i egyezmény jogutódját. Az energiahatékonyság az egyik legfőbb pontja lesz az újonnan megkötött egyezménynek, egy zöldebb, környezetkímélőbb jövő érdekében - írja forbes.com.
Vágólapra másolva!

A tárgyalások kezdetén hatalmas különbségeket fedeztek fel az egyes országok gazdasági összetétele között. Az sem volt meglepő, hogy az energiafelhasználás szempontjából a leghatékonyabb országok azok, akik importálják az energia-készleteiket.

Japán toronymagasan vezet, mindazok után, hogy Kyoto lett a szülővárosa a klímaváltozással kapcsolatos protokollnak. Fontos, hogy Japán az energia szükségletének csa elenyésző százalékát állítja elő saját keretek között, a többit importálja, kialakítva ezzel egy hatékony energiafelhasználó gazdaságot.

Mivel nagyon drága az import energiaforrás, ezért a lehető leghatékonyabban kell azt felhasználni. Japán energia intenzitása 4500 BTU (hőegység) GDP dolláronként. Ez megmutatja, hogy milyen hatékony egy ország az energiafelhasználásban.

BTU ranglista

A BTU (brit thermal unit) az a hőmennyiség, amely egy font (453,5 9237 gramm) víz,1 Fahrenheit fokkal való felmelegítéséhez szükséges. Azonban ez a mértékegység kissé félrevezető lehet. Hivatalosan Chad a világelső az energia felhasználásban, hiszen gyakorlatilag alig fogyaszt energiát, hiszen főleg kezdetleges földművelés jellemzi.

A világ 75 legnagyobb GDP-vel rendelkező országát elemzi a Környezeti Performansz Index, melyet a Columbia és a Yale egyetemek professzorai készítették. A Felmérés 25 szempontból vizsgálja az országok környezet és energiagazdálkodását, például a levegő szennyezettségét és a természetes erőforrások rendelkezésre állását és felhasználásának mértékét is.

Svájc a legzöldebb

Svájc, aki harmadik az energiahatékonyság terén, a legzöldebb ország a felmérés szerint. Ausztria a hatodik, valamint Németország és az Egyesült Királyság is benne van a TOP 15-ben.

A leghatékonyabb országok, mind hasonlítanak Japánhoz. Kevés nyersanyaggal és magas GDP-vel rendelkeznek. Dánia, Hong-Kong, Írország. Az USA 9000 BTU energiát használ fel, a legelőkelőbb országok 7500 BTU alatt fogyasztanak. Kína 35 000 BTU energiát használ fel, GDP dolláronként, de így is eltörpül Ukrajna 138 000 BTU energia-elhasználása mellett.

A legrosszabb helyzetben a volt Szovjetunió országai vannak, Oroszország, Kazahsztán, Üzbegisztán, Ukrajnával az élen, aki több mint harmincszor annyi energiát fogyaszt el GDP dolláronként, mint Japán - derül ki a forbes.com hasábjairól.