Gyurcsány bevatkozik az áremelkedésekbe

Vágólapra másolva!
Óvakodni kell az egyszerűsítéstől és a sarlatánságtól, a népboldogítónak tűnő javaslatoktól, amik esetleg több kárt okoznak, mint amennyit használnak, de kétségtelenül be kell avatkozni - fejtette ki az élelmiszerek és az energia árának emelkedéséről Gyurcsány Ferenc miniszterelnök véleményét internetes blogjában csütörtökön.
Vágólapra másolva!

A miniszterelnök a beavatkozás konkrét tartalmáról nem ír, azonban kifejti, hogy a következő időszak egyik vezető politikai témája lesz ez, és tart attól, ha a politika egyszer valamit kijelöl célterületnek, akkor ott aztán a demagógia és a populizmus gyorsan eluralkodik, és minden fontos, csak a megoldás nem.

Gyurcsány Ferenc kifejti: az elmúlt egy év energia- és élelmiszerár emelkedése csaknem megrázta a világot. A 2000-es évek elején egy hordó olaj 27 dollár volt, most az ötszöröse, 143 dollár volt a napokban.

Úgy véli, az élelmiszeráraknál a helyzet nem ennyire drámai a világpiacon, bár egyes termékkörökben - mint a kukorica, vagy a búza - egy év alatt közel megduplázódtak az árak.

A miniszterelnök az áremelkedések egyik okaként azt jelöli meg, hogy a fejlődő országok, például Kína és India valóban elindul nagy léptekkel előre, s átalakítja a keresleti és kínálati viszonyokat.

A kínálat nem tartott lépést a kereslettel, és ha többen akarnak vásárolni, mint ahányan eladni, az szinte megállíthatatlanul felfelé viszi az árakat.

Gyurcsány Ferenc szerint a kialakult helyzetben megfontoltan, de határozottan kell eljárni.