Gyengült a forint csütörtökön

Vágólapra másolva!
A délutáni kereskedésben gyengülni kezdett a forint, a kereskedők nem látják okát a gyengülésnek.
Vágólapra másolva!

A budapesti bankközi devizapiacon csütörtökön fél ötkor 232,40/50 forintot ért egy euró, szemben a szerdai 231,30/40-nel - ez az árfolyam különösen a reggeli 230,70/80-as szint után váratlan.

Meglepetésszerű árfolyamváltozásról beszéltek a megkérdezett kereskedők, akik sem makrogazdasági, sem nemzetközi piaci, sem technikai jellegű magyarázatot nem találtak. Tény, hogy a gyenge amerikai makroadatok rontották a kockázatvállalási hajlandóságot, de éppen a regionális piacok tudtak ellenállni a kedvezőtlen hatásoknak. Csapkodott az euró, a dollár, a svájci frank és a jen egymáshoz viszonyított keresztárfolyama is, erőteljes trend nem alakult ki - mondták a kereskedők. Egyes vélr Zavart okozhatott a hó végi zárás is, túldimenzionálni azonban ezt a hatást sem érdemes. A forint "gyengítésében" magyar bankok vásárlásai játszottak meghatározó szerepet - ez azt a sejtést támasztja alá, hogy néhány jelentősebb megbízás volt képes viszonylag komoly árfolyamváltozás generálására.

A forint a dollárral szemben kissé erősödött: az amerikai deviza árfolyama 148,60/70 forint; szerdán 148,90/149,00 forint volt, ám reggel már 147,75/85-ig jutott.