Rekord után gyengült a forint

Vágólapra másolva!
Délutánra enyhe gyengülésnek indult a forint a devizapiacon, miközben délelőtt rekordot döntött a magyar deviza.
Vágólapra másolva!

Az eurót 230,90/231,00 forinton jegyezték szerdán délután Budapesten a bankközi devizapiacon, alig valamivel erősebben az előző délutáni 231,05/231,15 forintnál. Nap közben azonban a forint történelmi árfolyamrekordot állított be: legerősebb jegyzése 229,55 euró/forint volt. A mozgási sáv határai 229,55 és 231,45 forintnál voltak.

A kereskedők a továbbiakra is erősödő tendenciát követő, korrekciós fázisokkal tűzdelt volatilis árfolyamváltozást jeleznek előre. Véleményük szerint már "látótávolságba" került az a 225 forintos euróárfolyam is, amiről először a szlovák korona felértékelése alkalmából kiadott régiós devizapiaci előrejelzéseikben tettek említést a londoni City vezető pénzintézetei.

Nemcsak a forint, hanem - a szlovák koronát kivéve - a kelet-közép európai régiós valuták is történelmi csúcsokat döntenek a napokban, az árfolyam erősödése mögött az országok gazdaságainak gyorsuló felzárkózási folyamata és a tőzsdéktől a devizapiacok felé forduló befektetők állhatnak - vélik az elemzők.

A forint a dollárral szemben is tovább javult. Az amerikai deviza árfolyama jelenleg 146,70/80 forint, kedden délután 147,35/45 forint volt.