Gyengébben nyitott a tőzsde

Vágólapra másolva!
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 76,17 pontos csökkenéssel, 21.042,24 ponton nyitott kedden, ami az előző kereskedési napi záró értékhez képest ez 0,36 százalékos csökkenés.
Vágólapra másolva!

Illés László, a QUAESTOR Értékpapír Nyrt. elemzője szerint az amerikai kereskedést elsősorban az Apple, illetve az American Express vártnál rosszabb negyedéves adatai befolyásolták negatív irányban. Ugyancsak csalódást okozott a befektetőknek, hogy a Texas Instruments adózott eredmény 4 százalékos csökkenésről számolt be a második negyedévben.

Az elemző elmondta: a piac mozgásait leginkább az OTP követi, így a bankpapír árfolyama várhatóan csökkenni fog, a Richter ára stagnál majd a keddi kereskedési napon.

Balásy Zsolt, a CONCORDE Értékpapír Zrt. elemzőjének előrejelzése szerint is csökken az index kedden, ebben szerepet játszhat a korábbi emelkedés korrekciója is, a forgalom a megszokott alacsony szinten marad.

A BUX 186,71 pontos, 0,89 százalékos emelkedéssel, 21.118,41 ponton zárt hétfőn. A részvénypiac forgalma 13,2 milliárd forint volt hétfőn, a vezető részvények a Richter kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Csökkenéssel nyitott Nyugat-Európa

Kedden egy százalék körüli csökkenéssel indítottak a nyugat-európai részvénypiacok.

A szakértők szerint a kezdeti gyengülés részbeni oka, hogy a Vodafone borúlátóan nyilatkozott az idei várható bevételeivel kapcsolatban, miközben hanyatlottak a banki papírok is, mert hétfőn késő este csalódást keltő negyedéves adatot ismertetett az American Express, amelynek a vártnál nagyobb mértékben, 38 százalékkal csökkent a profitja.

A Vodafone árfolyama közel 12 százalékkal zuhant a keddi kereskedés kezdetén. Ennek oka, hogy az értékesítése alapján világelső mobilvállalat a várakozásoknak megfelelő negyedéves bevételről számolt be, ugyanakkor jelezte: éves bevétele a várt mérték alsó szintjéhez lesz közeli.

Kedden a kereskedés kezdetén ágazatok alapján a legnagyobb vesztes a banki szektor volt. A Deutsche Bank, a CreditSuisse és a HBOS árfolyama 1,6-2,5 százalék körüli veszteségen állt.

Röviddel 9:30 előtt a válogatott európai részvények FTSEurofirst 300 indexe 1,2 százalék hanyatlással 1156,02 ponton volt.

Ugyanekkor a frankfurti értéktőzsde fő mutatója, a DAX-30 46,08 pontos csökkenéssel 6378,76 ponton állt, a londoni FTSE100 indexe 67,40 ponttal 5336,90 pontra süllyedt.

Szárnyra kapott a Nikkei

Három százalék nyereséggel zárt a tokiói értéktőzsde fő mutatója kedden.

A 225 válogatott részvény Nikkei indexe 3,0 százalékos (381,26 pontos) emelkedéssel 13 184,96 ponton fejezte be a napot.

Megfigyelők rámutattak arra, hogy a börze hétfőn zárva volt, ezért most inkább az aznapi lemaradását hozta be a világ többi tőzsdéjéhez képest, amelyek erősödtek részben a kedvező amerikai vállalati eredmények hatására. Kedden Tokióban jelentősen drágultak a kereskedőházak papírjai a kőolaj előző napi 3 dollár körüli drágulására.