EU-pénz a kecskeméti szennyvízcsatornára

Vágólapra másolva!
Az Európai Unió támogatásával, 10 milliárd forintos beruházásból elkészült, négy települést érintő szennyvízcsatorna-hálózatot adott át rendeltetésének Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter   hétfőn Kecskeméten.
Vágólapra másolva!

Szabó Imre elmondtása szerint az Európai Unió Kohéziós Alapjának támogatásával két és fél év alatt készült el a beruházás, amelynek során Kecskemét, Ballószög, Helvécia és Kerekegyháza korszerű, európai színvonalú szennyvízcsatorna-hálózatot vehet birtokba.

A miniszter hangsúlyozta: a beruházás eredménye nem csupán a környezetünket óvja, hanem az érintett lakosok mindennapjait is könnyebbé teszi.

Kecskemét és három település - Kerekegyháza, Ballószög és Helvécia - közösen nyújtott be pályázatot az Európai Unió környezetvédelmi és közlekedési infrastruktúra fejlesztését támogató ISPA programjára. A közel tízmilliárd forint értékű szennyvíz-csatornázási programhoz 5,8 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyertek az Európai Uniótól, amelyhez a kormány 2,9 milliárd forintot biztosított, míg a településeknek a fennmaradó 10 százalékot saját költségvetésükből kellett finanszírozniuk.

A beruházással Kecskeméten megduplázódott a csatornával ellátott lakások aránya, és az érintett agglomerációban 95-97 százalékra növekedett. A Kecskemétet és a három települést összekötő, valamint a településeken belüli szennyvízcsatorna-hálózat építése során mintegy 170 kilométer gravitációs gerincvezeték, 110 kilométer bekötő vezeték és 31 kilométer nyomóvezeték épült meg, továbbá a szennyvízelvezetést 26 közterületi átemelő segíti.