EU támogatáshoz jut a honi filmipar

Vágólapra másolva!
Európai Bizottság az EU-beli rendtartással összhangban 231 millió eurós magyar filmszakmai támogatási programot engedélyezett, amely 2013. december 31-ig tart majd. A hatéves program felöleli az összes magyarországi filmszakmai támogatási intézkedést, beleértve a magyar filmszakmai adókedvezményt is.
Vágólapra másolva!

A program célja a filmkultúra fejlődésének elősegítése Magyarországon. - A kulturális tartalmú európai filmek fontos szerepet töltenek be társadalmunkban. Örömmel tölt el, hogy az eredeti program ideiglenes bizottsági jóváhagyása óta a magyar hatóságok kulturális kritériumokkal egészítették ki filmszakmai támogatási programjukat - kommentálta a szerdai döntést Neelie Kroes versenypolitikai biztos.

A program éves költségvetése nagyjából a magyarországi inflációs előrejelzéseknek megfelelően növekszik annak hatéves időtartama alatt. 2008-ban a következőképpen alakul a programban lévő intézkedések előzetes költségvetése: adókedvezményre 3 milliárd forint, közvetlen támogatás filmfejlesztésre és -előkészítésre 225 millió forint, filmgyártásra 3,014 milliárd forint, filmterjesztésre 256 millió forint, "art" besorolású mozik üzemeltetésére 220 millió forint, filmfesztiválokra, egyebekre 199 millió forint, összesen 6,914 milliárd forint.

A magyar hatóságok számos változtatást hajtottak végre az eredetileg az ideiglenes eljárás keretében Magyarország EU-csatlakozásakor elfogadott programon, azért hogy összhangba hozzák azt az EU állami támogatási szabályaival. Ezek közül az egyik legfontosabb az volt, hogy az EU-beli előírásoknak megfelelően ellenőrizhető kulturális kritériumokat vezettek be.

Az Európai Bizottság a filmszakmai támogatási programok értékelése során azokat a kulturális kritériumokat helyezi előtérbe, amelyek garantálják, hogy a filmalkotások számára rendelkezésre álló állami támogatást kulturális tartalmú európai filmek kapják meg. Ennek révén a Bizottság korlátozhatja az uniós tagállamoknak azt a lehetőségét, hogy nagyszabású, kereskedelmi filmalkotásokat vonzó ösztönzők felhasználásával konkurenciaharcba bocsátkozzanak, ahelyett, hogy saját nemzeti filmiparuk számára teremtenének lehetőséget a minőségen alapuló nemzetközi versenyben való részvételre. A támogatások felhasználásával folytatott konkurenciaharc nagymértékben károsítaná az egész európai filmipart.