Felfüggesztette az EU Bulgária támogatását

Vágólapra másolva!
Korrupció és szervezett bűnözés miatt felfüggesztette 500 millió eurós támogatása folyósítását Bulgáriától az Európai Bizottság. Két kormányzati ügynökségtől az uniós pénzalapok kezelésének jogát is megvonták.
Vágólapra másolva!

Bulgáriának egy új büntető törvénykönyvre van szüksége, ami biztosítaná a hatékonyabb igazságszolgáltatást- nyilatkozta Johannes Laitenberger, az Európai Bizottság szószólója. A lehető legkeményebb szavakkal illette Bulgáriát: "az intézmények és az országban végbemenő folyamatok papíron jónak tűnnek, viszont gyakorlatban pont az ellenkezőjét lehet tapasztalni"-mondta.

Több EU-s ország szakértőkkel kívánta támogatni Bulgáriát és a történtek általános felháborodást váltottak ki belőlük.A mai nap folyamán az Európai Bizottság 27 tagja végső döntést hoz, hogy a korrupció ténye késlelteti-e az ország csatlakozásást a schengeni övezethez, eltávolítják-e az eurózónát, valamint további változások is várhatóak.

A bolgár kormány fokozott lobbizása következtében lehetséges az intézkedések visszavonása."Mihelyst Bulgária megteszi a szükséges korrekciós lépéseket, a bizottság visszavonja a támogatás felfüggesztését" - mondta Laitenberger."Bulgária fejlódik, de ehhez időre van szüksége. Tény, hogy vannak hiányosságok, de hatalmas változás előtt állunk. "- nyilatkozta Meglena Plugchieva újonnan kinevezett miniszterelnök-helyettes.