Erősödve nyitott a tőzsde

Vágólapra másolva!
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 210,33 pontos emelkedéssel, 21 352,49 ponton nyitott szerdán, ami a keddi záró értékéhez képest 0,99 százalékkal erősödés.
Vágólapra másolva!

Mérsékelt emelkedést várnak a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) szerdai kereskedési napján az MTI által megkérdezett elemzők.

Az elemzők szerint elsősorban az optimista nemzetközi hangulat hatására drágulnak a részvények a budapesti börzén.

Herczenik Ákos, a Raiffeisen Bank elemzője szerint a napok óta tartó erősödés azonban már nem lesz tartós. Az Egyesült Államokban szerdán is sok vállalati hír jelenik meg, elsősorban ezek befolyásolják majd a kereskedést - tette hozzá.

Illés László, a QUAESTOR Zrt. elemzője elmondta, hogy kedden döntően az olaj árának csökkenése miatt zártak pozitív tartományban a tengerentúli részvénypiacok. Ennek hatására szerdán Budapesten is emelkednek az árfolyamok. Véleménye szerint a forgalom is magasabb lesz a keddinél.

Nyugat-Európa is lendületesen nyitott

Szerda reggel a nyugat-európai részvénypiacok jó ütemben javultak, miután a kőolaj további olcsóbbodása ellensúlyozza az infláció okozta aggodalmakat a gazdasági növekedés kilátása iránt. Javultak a bankok, az első óra fő nyertese azonban a francia Peugeot autógyár volt, 9 százalékos drágulással, miután a vártnál jobb eredményeket jelentett az első félévről. A világ legnagyobb mobil távközlési cége, a Vodafone 3,5 százalékkal javult, miután nagy részvény-visszavásárlást jelentett be, ellensúlyozandó, hogy kedden meredeken olcsóbbodott a részvénye, gyenge üzleti előrejelzése miatt.

A legmegbízhatóbb európai részvények FTSEurofirst 300-as mutatója 1,5 százalékos nyereséggel kezdett, az első óra vége felé 1,3 százalékos nyereséggel 1179,57 pontnál tartott, 21,71 százalékkal elmaradva az év végi értékétől.

Szerdán a londoni értéktőzsde fő mutatója, az FTSE-100 több mint 49 pontos nyereséggel kezdett, egy óra múlva 34,1 pontos, 0,64 százalékos nyereségnél tartott.

A frankfurti értéktőzsde fő mutatója, a DAX-30 több mint 68 pontos nyereséggel indult, egy óra múlva 53,45 pontos, 0,83 százalékos nyereségben volt.

Párizsban a CAC-40 több mint 50 pontos nyereséggel nyitott, egy óra múlva 45,46 pontos, 1,05 százalékos nyereségnél járt.

Emelkedéssel zárt a Nikkei

A tokiói értéktőzsde fő mutatója szerdán tovább emelkedett: a nagy exportőröket segítette, hogy a jen kedden gyengült a dollárhoz képest, és az euróval szemben szerdán is vesztett, a bank- és az ingatlanforgalmi részvényeket támogatta, hogy az amerikai pénzintézetek nagyrésze már beszámolt a második negyedévről, és eredményeik általában jobbak, avagy veszteségeik kisebbek voltak a vártnál.

A 225 válogatott részvény Nikkei mutatója 127,97 pontos, azaz 0,97 százalékos nyereséggel 13 312,93 ponton zárt, 13,03 százalékkal alacsonyabban az év véginél.