Elfogadták az EKB éves jelentését

Vágólapra másolva!
Az Európai Parlament (EP) szerdán Strasbourgban megvitatta és elfogadta az Európai Központi Bank (EKB) 2007-es éves jelentését.
Vágólapra másolva!

A képviselők elismerték az EKB kiváló munkáját a másodlagos jelzálogpiaci válság által kiváltott pénzügyi zavarok kezelésében. Ez a jelentés szerint megerősítette a jegybankot, hitele és nemzetközi elismertsége javult. A parlamenti állásfoglalás szerint "az euróövezeten belüli aszimmetrikus gazdasági fejlődés kockázata a kibővített tagsággal megnövekedhet, ahogy a taggazdaságok mérete és fejlettsége közötti különbségek növekednek".

Az EP ezért "felhívást intéz valamennyi, az euróövezetben részt vevő és az azon kívül maradó tagállamhoz, valamint a jelentkező tagállamokhoz, hogy vegyék figyelembe ezeket a kihívásokat, teljes mértékben tartsák tiszteletben a stabilitási és növekedési paktum kritériumait, és teljesítsék a maastrichti kritériumokat".

A képviselők szerint a növekedési kilátások közelmúltbéli korrekcióját figyelembe véve az esetleges kamatemeléseket óvatosan, a gazdasági növekedés veszélyeztetése nélkül kell végrehajtani.

A jelentés megállapítja, hogy az euró olyan globális valutává vált, amelynek befolyása szinte megegyezik az amerikai dolláréval. Az EP-képviselők úgy vélik, hogy a nemzetközi fórumokon a gazdasági és pénzügyek tekintetében az Európai Unió képviselete csak gyengén tükrözi az euróövezet valós gazdasági súlyát.

Az EP konkrét lépéseket sürget annak érdekében, hogy az euróövezet a nemzetközi pénzintézetekben egységesen képviseltesse magát.