Egyre messzebb a lettek az eurótól

Vágólapra másolva!
Lettország a most már kétszámjegyű infláció miatt még legalább öt-hat évig nem tud belépni az euróövezetbe, külső fizetési egyenlege pedig a legrosszabbak között van a világon, áll a Fitch Ratings szerdán Londonban kiadott elemzésében.
Vágólapra másolva!

A nemzetközi hitelminősítő megerősítette a balti köztársaság hosszú futamú szuverén devizaadósságának közepes befektetői "BBB plusz", illetve a hosszú lejáratú hazai kötelezettségek még épphogy elsőrendű befektetői, "A mínusz" szintű besorolását, amelyekre negatív kilátás érvényes.

A Fitch az ehhez fűzött elemzésben megállapítja, hogy a lett gazdaságban - túlfűtöttséggel jellemzett hosszas időszak után - immár egyértelműen meredek lassulás kezdődött, amit azonban kitartóan magas infláció és folyamatosan növekvő további bérkiáramlás kísér.

Az éves összevetésű GDP-növekedés az idei első negyedévben 3,3 százalékra lassult a tavalyi 10,3 százalékról, főleg a belső fogyasztás visszaesése miatt.

Ez az idei első negyedévben 19 százalékra mérsékelte a GDP-arányos folyómérleg-hiányt az egy évvel korábban mért 27 százalékról, ám a tavalyi egész évi 23 százalékos fizetési deficit a Fitch Ratings által besorolással nyilvántartott 105 szuverén adós közül a legmagasabb volt, áll a szerdai londoni elemzésben.

A főleg a magánszektor által felhalmozott bruttó küladósság a GDP-érték 142 százalékának felelt meg 2007-ben, és a lett gazdaság idei külső finanszírozási igénye várhatóan a hivatalos tartalékok 152 százalékát, amely a második legmagasabb ráta Közép-Kelet-Európában.

A tizenkét hónapra számolt harmonizált fogyasztói árindex júniusban 17,5 százalékkal nőtt. Az ilyen szintű infláció legalább 2013-ig kitolja a lett eurócsatlakozás lehetséges dátumát, de reálisabbnak tűnik a 2014-es belépési időpont, áll a Fitch Ratings szerdai londoni elemzésében.

Magyarország kezdhet bizakodni

A londoni hitelminősítői és elemzői közösségben egyelőre Magyarország esetében is a 2014-es euróövezeti csatlakozás a konszenzus, bár a javuló költségvetési mutatók nyomán megjelentek ennél derűlátóbb - jóllehet még óvatos - jóslatok.

A Goldman Sachs pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének szakértői július elején kiadott egyik elemzésükben azt írták: a ház - tekintve a költségvetésben elért javulást - nem tudja teljes mértékben kizárni, hogy Magyarország már 2009 második felében csatlakozik az euróövezeti tagság előtt kötelező ERM-II. átváltási mechanizmushoz, és 2013-ra tűzi ki az euróövezeti belépés céldátumát.

A GS londoni elemzői mindazonáltal megjegyezték: fő forgatókönyvük továbbra is az, hogy Magyarország 2014-ben honosítja meg az eurót.

A Goldman Sachs nem először ismerte el a magyarországi költségvetési konszolidáció eredményeit. Egyik múlt havi londoni elemzésében az állt: a közfinanszírozásban az elmúlt két év során bekövetkezett "drámai" javulás nyomán a havi hivatalos magyarországi deficitközlések "már nem számítanak eseménynek".

Rontották a baltiak adósminősítését

A Lettországról szerdán kiadott londoni elemzésben a Fitch Ratings azt írta, hogy a lett gazdaság "kihívásokkal terhes, bizonytalan 12 hónap előtt áll", mivel nehéz globális gazdasági és pénzügyi környezetben zajlik a gyors makrogazdasági korrekció.

Recesszió, vagy elhúzódó lassulás esetén - különösen, ha ezt tartósan magas infláció, romló versenyképesség és bankszektorbeli problémák kísérik - valószínűvé válik a lett adósosztályzat visszaminősítése, áll a Fitch elemzésében.

Leminősítés esetén a lett besorolás Romániáéval és Bulgáriáéval kerülne azonos szintre a Fitch listáján.

A Fitch Ratings január végén adott negatív kilátást a hosszú futamú lett adósbesorolásokra. A cég akkor - példátlan lépéssel - egyszerre négy kelet-európai EU-tagállam, köztük két balti köztársaság szuverén adóskockázati besorolásainak kilátását rontotta az addigi stabilról leminősítést valószínűsítő negatívra, az érintett országok igen magas folyómérleg-hiányaira hivatkozva.

A januári kilátásrontás Lettország mellett Bulgária (BBB/BBB plusz), Észtország (A/A plusz) és Románia (BBB/BBB plusz) hosszú távú deviza- és beladósi besorolásaira vonatkozott.

Egy másik nagy nemzetközi hitelminősítő, a Moody's Investors Service tavaly ősszel Lettország és Észtország, majd decemberben Litvánia adósbesorolásainak kilátását rontotta, az előbbi kettőét pozitívról stabilra, az utóbbiét stabilról leminősítést valószínűsítő negatívra, arra hivatkozva, hogy a balti köztársaságok euróövezeti csatlakozása a romló makroegyensúly miatt egyelőre csak távlati kilátás.