Egymillió brit munkanélküli

Vágólapra másolva!
Az Egyesült Királyságban több mint egymillió munkanélküli van.15 500 fővel emelkedett egyik hónapról a másikra a munkanélküli segélyért folyamodók száma. A globális gazdasági növekedés lassulása valamint az olajár-emelkedés miatt a nemzetközi nagyvállalatok kevésbé alkalmaznak új munkaerőt és mindemellett tömeges elbocsátásokra kényszerülnek - írja a bloomberg.com.
Vágólapra másolva!

Az emelkedő munkanélküliséggel kapcsolatban Gordon Brown brit miniszterelnök is mély elkeseredését fejezte ki. Két éves folyamatos csökkenés után emelkedett a nem dolgozók aránya, 2,3 százalékról indult és mára eléri a 6,04 százalékot. Ez 1 047 000 brit munkanélkülit jelent a 60,5 milliós lélekszámú szigetországban. Az uniós átlagtól, mely 7,7 százalék, még mindíg jobb, viszont gyengébb az USA-tól, amely 5,5 százalék.

Az elmúlt pár hónapban gyengült az angol font, lassan átlépheti a 2 dolláros küszöböt is. A Bank of England folyamatosan küzd azért, hogy kordában tartsa az inflációt, "ám ennek következményeit a gazdaságnak és főként a munkaerőpiacnak kell elszenvednie"- közölte Andrew Sentance a bank egyik irányelvekkel kapcsolatos döntéshozója.

"Teljesen világos, hogy a munkaerőpiac kissé felpuhult" - fejezte ki véleményét Stewart Robertson a londoni Morley Fund Management közgazdásza. Meggyőződése szerint, ha a brit gazdaság enged a kis mértékű visszaesésnek, akkor a munkaerő-piaci válság egyre csak fokozódni fog.

Ugyanakkor a népesség folyamatosan nő, az elmúlt évben mintegy félmillió fővel, köszönhetően a bevándorlóknak és a magas életszínvonalnak, melynek következtében az átlag életkor is igen magas. Angliában már 11,3 millió nyugdíjas és közel 1,2 millió 85 év feletti ember él jelenleg., ez világviszonylatban is rekordnak számít.

Elbocsátások

Két építőipari óriás, a Redrow és a Bovis Homes Group, július eleje óta 4 000 embert bocsátott el és előzetes terveik szerint 40 százalékkal akarják csökkenteni a munkavállalóik számát. Döntésük azzal magyarázható, hogy 1992 óta a legnagyobb mértékben zuhantak az ingatlanárak.

A Bankok folyamatosan építik le a munkaerő-bázisaikat. Ennek oka az amerikai hitelpiac összeomlása, amely 416 milliárd dollár veszteséget okozott világszinten a pénzügyi szektornak. A Barclay's, Anglia negyedik legnagyobb bankja 300 főt kénytelen elbocsátani, mivel - a bank elmondása szerint - a fogyasztói igény megcsappant.

"Az infláció kezeléséhez idő kell"-, nyilatkozta Andrew Sentance a tegnapi sajtótájékoztatón. Megszorításokra lesz szükség mind a kiadások, és a bevételek kezelésekor is, mind az Egyesült Királyságban, mind más európai gazdaságokban, a gazdasági növekedés stabilitásának visszaállítása, az infláció és a munkanélküliség megfékezésének érdekében - derül ki a bloomberg.com hasábjairól.